Укинут "бијели хљеб" - СНСД није гласао!

Посланици Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су на данашњој сједници приједлог измјена и допуна Закона о платама и накнадама,којима је укинут тзв. бијели хљеб, односно могућност да годину дана након истека мандата примају плату у пуном износу.

Босна и Херцеговина 26.02.2015 | 17:45
Укинут "бијели хљеб" - СНСД није гласао!

Иако су се многе сједнице и многе одлуке Парламентарне скупштине БиХ називале историјским,ова посљедња можда је заслужила тај епитет.Наиме, по први пут у историји овог Парламента посланици су се једногласно одрекли једне од привилегија - да годину дана након истека мандата примају пуну плату.

Да ли под притиском јавности или им је савијест коначно прорадила,али посланици и делегати Парламентарне скупштине БиХ,министри у Савјету министара и чланови Предсједништва више неће имати законску могућност да им након истека мандата годину дана буде исплаћивана плата у пуном износу.

Укидање тзв. бијелог хљеба подржали су и посланици СДС-а, али упозоравају да измјене и допуне закона нису довољне.

Остало је неколико чланова тог закона на основу којих се та привилегија може поново користити.СДС очекује да се испоштује њихов закључак усвојен на прошлој сједници,којим се од новог Савјета министара захтјева да направе нови Закон о платама и накнадама у Заједничким институцијама БиХ.Тим законом требало би да се одстране све недоумице око бијелог хљеба,али и додатно смање остале привилегије и накнаде,па и плате свих функционера на нивоу БиХ.

,,Очекујем да се сагледа реална ситуација и да се донесе свеобухватан закон који би имао у виду актуелну економску и социјалну ситуацију у БиХ.Примања функционера морају да се ускладе са примањима грађана'', каже Младен Босић предсједник СДС-а и замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ.

Измјене и допуне закона о платама не односе се на посланике и делегате из прошлог сазива Парламентарне скупштине БиХ, јер се Закон не може примјењивати ретроактивно.

За укидање бијелог хљеба нису гласали посланици СНСД-а јер су ,као и обично напустили скупштинску салу након почетка сједнице.

И даље тврде како не желе да присуствују сједници којом предсједава Шефик Џаферовић.Међутим, никако да објасне како им тај исти Џаферовић није споран када им потписује путне налоге и дневнице.

Дан прије засједања посланик СНСД-а Сташа Кошарац тражио је да му се одобри службени аутомобил,возач и дневнице за пут у Београд на прославу коју Представништво Републике Српске организује поводом Дана Српске и годишњице проглашења првог Устава Републике Српске.

На наше питање како је то Џаферовић за СНСД некад прихватљив, а некад није Кошарац одговара:
,,То није случајно.''

Посланик СДС-а Александра Пандуревић сматра да су посланици СНСД-а сами себе демаскирали.

,,Пред камерама им је Шефик Џаферовић нелегитиман, а када се угасе камере шаљу му молбе за одобравање путовања и дневнице.Не знам до када ће СНСД играти ту игру која је давно прочитана, јер је свима јасно о чему се ту ради'', каже Пандуревићева.

Да посланици СНСД-а имају чудан однос према Џаферовићу свједочи и допис који му је ових дана упутио посланик СНСД-а Никола Шпирић.

Шпирић Колегиј Представничког вијећа обавјештава да неће присуствовати сједницама,али не због Џаферовића,већ због поштовања,како каже основног принципа демократије о одвојености законодавне од извршне власти.

Шпирић је одлучио да до формирања новог Савјета министара обавља дужност министра финансија у техничком мандату.

Поставља се питање - како то да делегат СНСД-а Средоје Новић,који је још увијек и министар цивилних послова,није замрзнуо рад у Вијећу народа.
Да ли Новић,за разлику од Шпирића,нема посла у министраству,или се Шпирић ограђује од ставова и поступака посланичког клуба СНСД-а?

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Чувар

26.02.2015 16:48

Умјесто бијелог хљеба треба на крају мандата да положе рачуне за свој (не)рад или да оду на бесплатне оброке у затворске установе затвореног типа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

26.02.2015 16:58

Пошто СНСД није био на сједници Баја не признаје ову одлуку јер то је нарушавање интереса РС. Па неће ваљда они градити БиХ, доста је што граде РС. Све молим бога да заврше са послом да и мени сване.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

26.02.2015 17:40

То за њих не вази... Мајкицка и друство це добијати две године убудуце...они имају своје законе

Name

са

26.02.2015 18:45

Опасна ова Александра.бас остро и аргументовано....ааааЈа предлазем да Мајкицки изгласају 3 бијела хљеба хахахха.зена бас мозе много да троси хахаххах

Name

хб

26.02.2015 17:55

Да су Срби Срби, Џаферовић не би ни потписивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памета

26.02.2015 18:12

Јос кад би нам дао паметан и разуман разлог за рецено! Ако си разуман?

Name

кад би знао

26.02.2015 23:05

Ваљда знас да се ниједна одлука не мозе донијети без 10 гласова из Федерације.Оцекујес ли да Босњаци постану Срби и гласају за смјену?

Name

Књаз Милос

26.02.2015 18:52

Знаци кад је у питању слузбени ауто за потребе РС онда се трази надлезност БХ? Исправите ме ако гријесим! А струја кад поскупљује у РС а стоји у ФБХ онда БХ није надлезна? Знаци, ми смо у РС бас доњи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хармоника

26.02.2015 23:05

Плате им свима треба лимитирати на 1200КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тораби

26.02.2015 23:55

СНСД и ХДЗ одбили. Ту се види ко је ко и какав је и с киме има фајде разговарат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

27.02.2015 06:35

Укинут им је бијели хљеб, али полубијели и црни им је идаље остао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

легалиста

27.02.2015 16:22

институције нису заједницке него ИНСТИТУЦИЈЕ БИХ.

ОДГОВОРИТЕ