Ukinut "bijeli hljeb" - SNSD nije glasao!

Poslanici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH usvojili su na današnjoj sjednici prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama i naknadama,kojima je ukinut tzv. bijeli hljeb, odnosno mogućnost da godinu dana nakon isteka mandata primaju platu u punom iznosu.

Bosna i Hercegovina 26.02.2015 | 17:45
Ukinut "bijeli hljeb" - SNSD nije glasao!

Iako su se mnoge sjednice i mnoge odluke Parlamentarne skupštine BiH nazivale istorijskim,ova posljednja možda je zaslužila taj epitet.Naime, po prvi put u istoriji ovog Parlamenta poslanici su se jednoglasno odrekli jedne od privilegija - da godinu dana nakon isteka mandata primaju punu platu.

Da li pod pritiskom javnosti ili im je savijest konačno proradila,ali poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH,ministri u Savjetu ministara i članovi Predsjedništva više neće imati zakonsku mogućnost da im nakon isteka mandata godinu dana bude isplaćivana plata u punom iznosu.

Ukidanje tzv. bijelog hljeba podržali su i poslanici SDS-a, ali upozoravaju da izmjene i dopune zakona nisu dovoljne.

Ostalo je nekoliko članova tog zakona na osnovu kojih se ta privilegija može ponovo koristiti.SDS očekuje da se ispoštuje njihov zaključak usvojen na prošloj sjednici,kojim se od novog Savjeta ministara zahtjeva da naprave novi Zakon o platama i naknadama u Zajedničkim institucijama BiH.Tim zakonom trebalo bi da se odstrane sve nedoumice oko bijelog hljeba,ali i dodatno smanje ostale privilegije i naknade,pa i plate svih funkcionera na nivou BiH.

,,Očekujem da se sagleda realna situacija i da se donese sveobuhvatan zakon koji bi imao u vidu aktuelnu ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH.Primanja funkcionera moraju da se usklade sa primanjima građana'', kaže Mladen Bosić predsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH.

Izmjene i dopune zakona o platama ne odnose se na poslanike i delegate iz prošlog saziva Parlamentarne skupštine BiH, jer se Zakon ne može primjenjivati retroaktivno.

Za ukidanje bijelog hljeba nisu glasali poslanici SNSD-a jer su ,kao i obično napustili skupštinsku salu nakon početka sjednice.

I dalje tvrde kako ne žele da prisustvuju sjednici kojom predsjedava Šefik Džaferović.Međutim, nikako da objasne kako im taj isti Džaferović nije sporan kada im potpisuje putne naloge i dnevnice.

Dan prije zasjedanja poslanik SNSD-a Staša Košarac tražio je da mu se odobri službeni automobil,vozač i dnevnice za put u Beograd na proslavu koju Predstavništvo Republike Srpske organizuje povodom Dana Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske.

Na naše pitanje kako je to Džaferović za SNSD nekad prihvatljiv, a nekad nije Košarac odgovara:
,,To nije slučajno.''

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da su poslanici SNSD-a sami sebe demaskirali.

,,Pred kamerama im je Šefik Džaferović nelegitiman, a kada se ugase kamere šalju mu molbe za odobravanje putovanja i dnevnice.Ne znam do kada će SNSD igrati tu igru koja je davno pročitana, jer je svima jasno o čemu se tu radi'', kaže Pandurevićeva.

Da poslanici SNSD-a imaju čudan odnos prema Džaferoviću svjedoči i dopis koji mu je ovih dana uputio poslanik SNSD-a Nikola Špirić.

Špirić Kolegij Predstavničkog vijeća obavještava da neće prisustvovati sjednicama,ali ne zbog Džaferovića,već zbog poštovanja,kako kaže osnovnog principa demokratije o odvojenosti zakonodavne od izvršne vlasti.

Špirić je odlučio da do formiranja novog Savjeta ministara obavlja dužnost ministra finansija u tehničkom mandatu.

Postavlja se pitanje - kako to da delegat SNSD-a Sredoje Nović,koji je još uvijek i ministar civilnih poslova,nije zamrznuo rad u Vijeću naroda.
Da li Nović,za razliku od Špirića,nema posla u ministrastvu,ili se Špirić ograđuje od stavova i postupaka poslaničkog kluba SNSD-a?

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Čuvar

26.02.2015 16:48

Umjesto bijelog hljeba treba na kraju mandata da polože račune za svoj (ne)rad ili da odu na besplatne obroke u zatvorske ustanove zatvorenog tipa.

ODGOVORITE
Name

auslender

26.02.2015 16:58

Pošto SNSD nije bio na sjednici Baja ne priznaje ovu odluku jer to je narušavanje interesa RS. Pa neće valjda oni graditi BiH, dosta je što grade RS. Sve molim boga da završe sa poslom da i meni svane.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

26.02.2015 17:40

To za njih ne vazi... Majkicka i drustvo ce dobijati dve godine ubuduce...oni imaju svoje zakone

Name

sa

26.02.2015 18:45

Opasna ova Aleksandra.bas ostro i argumentovano....aaaaJa predlazem da Majkicki izglasaju 3 bijela hljeba hahahha.zena bas moze mnogo da trosi hahahhah

Name

hb

26.02.2015 17:55

Da su Srbi Srbi, Džaferović ne bi ni potpisivao.

ODGOVORITE
Name

Pameta

26.02.2015 18:12

Jos kad bi nam dao pametan i razuman razlog za receno! Ako si razuman?

Name

kad bi znao

26.02.2015 23:05

Valjda znas da se nijedna odluka ne moze donijeti bez 10 glasova iz Federacije.Ocekujes li da Bosnjaci postanu Srbi i glasaju za smjenu?

Name

Knjaz Milos

26.02.2015 18:52

Znaci kad je u pitanju sluzbeni auto za potrebe RS onda se trazi nadleznost BH? Ispravite me ako grijesim! A struja kad poskupljuje u RS a stoji u FBH onda BH nije nadlezna? Znaci, mi smo u RS bas donji...

ODGOVORITE
Name

harmonika

26.02.2015 23:05

Plate im svima treba limitirati na 1200KM.

ODGOVORITE
Name

Torabi

26.02.2015 23:55

SNSD i HDZ odbili. Tu se vidi ko je ko i kakav je i s kime ima fajde razgovarat.

ODGOVORITE
Name

Milojko

27.02.2015 06:35

Ukinut im je bijeli hljeb, ali polubijeli i crni im je idalje ostao.

ODGOVORITE
Name

legalista

27.02.2015 16:22

institucije nisu zajednicke nego INSTITUCIJE BIH.

ODGOVORITE