Србац: Сава порасла за један метар

За последња 24 часа водостај ријеке Саве код Српца порастао је за чак 100 центиметара и достигао је ниво од 722 центиметра, док је на мјерном мјесту у Градишци водостај ове ријеке износио 605 центиметара или 84 центиметра већи у односу на претходно мјерење.

Република Српска 26.02.2015 | 15:31
Србац: Сава порасла за један метар

Ова ријека излила се у приобалном подручју у незаштићеним дијелу србачких села Гај и Бајинци гдје је стигла до одбранбеног насипа.

Има тенденцију даљег наглог раста, што код становништва изазива страх иако су падавине након готово два дана коначно престале.

У Цивилној заштити општине Србац тврде да у овој општини вода још увијек није угрозила ни једно домаћинство. Стање на терену се непрестано прати како би се предузеле мјере заштите у случају потребе. Овдје се надају да се ипак неће поновити прошлогодишње мајске поплаве које су у србачкој општини у пољопривреди, комуналној инфраструктури и привреди нанијеле штету од близу десет милиона марака.

-Уколико се настави овако нагли пораст Саве и Врбас, готово је сигурно да ће се под водом наћи цијело незаштићено подручје. Сава се разлила до насипа у Бајинцима и примиче се сеоском гробљу, јер је подбочио Врбас. Заплављено је око 200 хектара ораница и шума – каже Томислав Радомир, мјештанин Бајинаца, коме је поплава прошле године уништила сву љетину.

Након дводневних обилних кишних падавина, у србачкој општини је дошло до пораста и мањих ријечица и потока, а једна од њих Лепеница јуче је поплавила десетак хектара обрадивих површина и накратко преплавила регионални пут Србац – Доња Лепеница.

Начелник Цивилне заштите Боривоје Врсајковић каже да су се бујичне воде почеле повлачити, а регионални пут за Прњавор је поново проходан.

Врсајковић истиче да су се у више села појавиле подземне и површинске воде које становништву причињавају велике невоље.

Аутор: Саво Кесер

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милорад

27.02.2015 07:54

Да да Бог да нас све однесе, колико смо зарадили, све сто је вриједило код цовјека- згазено је.

ОДГОВОРИТЕ