Srbac: Sava porasla za jedan metar

Za poslednja 24 časa vodostaj rijeke Save kod Srpca porastao je za čak 100 centimetara i dostigao je nivo od 722 centimetra, dok je na mjernom mjestu u Gradišci vodostaj ove rijeke iznosio 605 centimetara ili 84 centimetra veći u odnosu na prethodno mjerenje.

Republika Srpska 26.02.2015 | 15:31
Srbac: Sava porasla za jedan metar

Ova rijeka izlila se u priobalnom području u nezaštićenim dijelu srbačkih sela Gaj i Bajinci gdje je stigla do odbranbenog nasipa.

Ima tendenciju daljeg naglog rasta, što kod stanovništva izaziva strah iako su padavine nakon gotovo dva dana konačno prestale.

U Civilnoj zaštiti opštine Srbac tvrde da u ovoj opštini voda još uvijek nije ugrozila ni jedno domaćinstvo. Stanje na terenu se neprestano prati kako bi se preduzele mjere zaštite u slučaju potrebe. Ovdje se nadaju da se ipak neće ponoviti prošlogodišnje majske poplave koje su u srbačkoj opštini u poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i privredi nanijele štetu od blizu deset miliona maraka.

-Ukoliko se nastavi ovako nagli porast Save i Vrbas, gotovo je sigurno da će se pod vodom naći cijelo nezaštićeno područje. Sava se razlila do nasipa u Bajincima i primiče se seoskom groblju, jer je podbočio Vrbas. Zaplavljeno je oko 200 hektara oranica i šuma – kaže Tomislav Radomir, mještanin Bajinaca, kome je poplava prošle godine uništila svu ljetinu.

Nakon dvodnevnih obilnih kišnih padavina, u srbačkoj opštini je došlo do porasta i manjih riječica i potoka, a jedna od njih Lepenica juče je poplavila desetak hektara obradivih površina i nakratko preplavila regionalni put Srbac – Donja Lepenica.

Načelnik Civilne zaštite Borivoje Vrsajković kaže da su se bujične vode počele povlačiti, a regionalni put za Prnjavor je ponovo prohodan.

Vrsajković ističe da su se u više sela pojavile podzemne i površinske vode koje stanovništvu pričinjavaju velike nevolje.

Autor: Savo Keser

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milorad

27.02.2015 07:54

Da da Bog da nas sve odnese, koliko smo zaradili, sve sto je vrijedilo kod covjeka- zgazeno je.

ODGOVORITE