Сукоби полиције и наставника

У сукобима мексичке полиције и наставника који су блокирали аеродром у Акапулку погинуо је најмање један демонстрант, док је седам полицајаца повређено када су учесници протеста на њих налетели аутобусом, саопштили су званичници.

Свијет 26.02.2015 | 07:36
Сукоби полиције и наставника

Око 5.000 демонстраната, који су протестовали захтевајући већу зараду и правду у случају 43 нестала студента, држало је у уторак аеродром шест сати у блокади пре него што је полиција интервенисала, пренео је АФП.

Званичник цивилне заштите за државу Гереро Раул Милиани потврдио је да је једна особа погинула.

"Не могу да саопштим узрок, али то је особа која је с повредама главе пребачена амбулантним колима", рекао је Милиани.

Седам полицајаца је повређено када је на њих налетео аутобус, а у окршају с полицијом пет демонстраната, саопштило је министарство унутрашњих послова.

Власти су ослободиле 99 од 106 људи ухапшених током протеста, док ће против седам бити поднете кривичне пријаве.

Портпарол синдиката наставника ЦЕТЕГ Мануел Росас рекао је да је на протестима погинуо Клаудио Кастиљо (65), наставник у пензији и оптужио полицију за прекомерну употребу силе.

Чланови ЦЕТЕГ протестовали су због погибије наставника у среду у престоници Герера Чипанчингу.

Синдикат ЦЕТЕГ одржао је неколико протеста захтевајући боље услове рада за наставнике у сиромашним мексичким државама.

Они су такође предводили демонстрације захтевајући повратак 43 студента, који се воде као нестали и за које се верује да су мртви.

Студенте је, према наводима тужилаштва, привела локална полиција, а затим их предала припадницима једног наркокартела који су их убили и спалили њихова тела.

Коментари / 0

Оставите коментар