Sukobi policije i nastavnika

U sukobima meksičke policije i nastavnika koji su blokirali aerodrom u Akapulku poginuo je najmanje jedan demonstrant, dok je sedam policajaca povređeno kada su učesnici protesta na njih naleteli autobusom, saopštili su zvaničnici.

Svijet 26.02.2015 | 07:36
Sukobi policije i nastavnika

Oko 5.000 demonstranata, koji su protestovali zahtevajući veću zaradu i pravdu u slučaju 43 nestala studenta, držalo je u utorak aerodrom šest sati u blokadi pre nego što je policija intervenisala, preneo je AFP.

Zvaničnik civilne zaštite za državu Gerero Raul Miliani potvrdio je da je jedna osoba poginula.

"Ne mogu da saopštim uzrok, ali to je osoba koja je s povredama glave prebačena ambulantnim kolima", rekao je Miliani.

Sedam policajaca je povređeno kada je na njih naleteo autobus, a u okršaju s policijom pet demonstranata, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vlasti su oslobodile 99 od 106 ljudi uhapšenih tokom protesta, dok će protiv sedam biti podnete krivične prijave.

Portparol sindikata nastavnika CETEG Manuel Rosas rekao je da je na protestima poginuo Klaudio Kastiljo (65), nastavnik u penziji i optužio policiju za prekomernu upotrebu sile.

Članovi CETEG protestovali su zbog pogibije nastavnika u sredu u prestonici Gerera Čipančingu.

Sindikat CETEG održao je nekoliko protesta zahtevajući bolje uslove rada za nastavnike u siromašnim meksičkim državama.

Oni su takođe predvodili demonstracije zahtevajući povratak 43 studenta, koji se vode kao nestali i za koje se veruje da su mrtvi.

Studente je, prema navodima tužilaštva, privela lokalna policija, a zatim ih predala pripadnicima jednog narkokartela koji su ih ubili i spalili njihova tela.

Komentari / 0

Ostavite komentar