Неуништиви Динкић

Иако је против најближих сарадника Млађана Динкића ових дана подигнута оптужница за проневеру 120 милиона динара из Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА), некадашњи министар је „преживео“ и ову аферу.

Србија 25.02.2015 | 17:59
Неуништиви Динкић

Наиме, истрагом је утврђено да је већи део новца из СИЕПА завршио на рачуну Динкићеве некадашње Г17, али он у овом случају није био обухваћен! С друге стране, у тужилаштву јуче нису одговарали да ли ће испитивати и његову улогу у овим злоупотребама државног новца.

Истраживали му имовину

Но, афера СИЕПА је само још једна у низу у којој се последњих година спомиње име Млађана Динкића, а из којих он излази малтене као победник. Спорна продаја пословног простора Националне штедионице, нетранспарентна продаја „Мобтела“, потрага за државним новцем који је деведесетих изнет на Кипар, „сателит“ - само су неке од афера у којима је запажену улогу имао управо Динкић.

О свему томе је говорила и некадашња председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ, која је због случаја кипарског новца чак поднела и кривичну пријаву против Динкића, али ништа од тога није добило судски епилог.

С друге стране, епилога нема ни у случају истраге порекла Динкићеве имовине, која је покренута пре годину и по дана. Наиме, МУП је водио финансијску истрагу против Динкића и његових блиских сарадника како би се утврдило да је нешто од онога што поседују повезано са случајем Националне штедионице, који се налази на списку 24 спорне приватизације.

Подршка моћника

Аналитичар Душан Јањић каже да је Динкић у претходном периоду обезбедио подршку моћних финансијских кругова.

- Основни проблем је што код нас нема независног правосуђа и тужилаштва. Све афере у којима је Динкић учествовао било би веома лако процесуирати, али је то немогуће јер он и даље има подршку у деловима тужилаштва, власти и судства - каже он.

Динкић није одговорио на СМС с конкретним питањима.

Зоран Стојиљковић, професор ФПН, каже да Динкић већ сноси политичку одговорност, нема више уРС, али да друга врста одговорности није испитивана.

Да ли је било јачања страначких ресурса поседовањем позиција на које су доводили своје људе и да ли су се ти људи унутар странке рекетирали, то је  врло вероватно. Али то треба и доказати - каже Стојиљковић.

Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

????

25.02.2015 17:42

А шта је са Ђелићем, њега нико не спомиње?

ОДГОВОРИТЕ