Neuništivi Dinkić

Iako je protiv najbližih saradnika Mlađana Dinkića ovih dana podignuta optužnica za proneveru 120 miliona dinara iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), nekadašnji ministar je „preživeo“ i ovu aferu.

Srbija 25.02.2015 | 17:59
Neuništivi Dinkić

Naime, istragom je utvrđeno da je veći deo novca iz SIEPA završio na računu Dinkićeve nekadašnje G17, ali on u ovom slučaju nije bio obuhvaćen! S druge strane, u tužilaštvu juče nisu odgovarali da li će ispitivati i njegovu ulogu u ovim zloupotrebama državnog novca.

Istraživali mu imovinu

No, afera SIEPA je samo još jedna u nizu u kojoj se poslednjih godina spominje ime Mlađana Dinkića, a iz kojih on izlazi maltene kao pobednik. Sporna prodaja poslovnog prostora Nacionalne štedionice, netransparentna prodaja „Mobtela“, potraga za državnim novcem koji je devedesetih iznet na Kipar, „satelit“ - samo su neke od afera u kojima je zapaženu ulogu imao upravo Dinkić.

O svemu tome je govorila i nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, koja je zbog slučaja kiparskog novca čak podnela i krivičnu prijavu protiv Dinkića, ali ništa od toga nije dobilo sudski epilog.

S druge strane, epiloga nema ni u slučaju istrage porekla Dinkićeve imovine, koja je pokrenuta pre godinu i po dana. Naime, MUP je vodio finansijsku istragu protiv Dinkića i njegovih bliskih saradnika kako bi se utvrdilo da je nešto od onoga što poseduju povezano sa slučajem Nacionalne štedionice, koji se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije.

Podrška moćnika

Analitičar Dušan Janjić kaže da je Dinkić u prethodnom periodu obezbedio podršku moćnih finansijskih krugova.

- Osnovni problem je što kod nas nema nezavisnog pravosuđa i tužilaštva. Sve afere u kojima je Dinkić učestvovao bilo bi veoma lako procesuirati, ali je to nemoguće jer on i dalje ima podršku u delovima tužilaštva, vlasti i sudstva - kaže on.

Dinkić nije odgovorio na SMS s konkretnim pitanjima.

Zoran Stojiljković, profesor FPN, kaže da Dinkić već snosi političku odgovornost, nema više uRS, ali da druga vrsta odgovornosti nije ispitivana.

Da li je bilo jačanja stranačkih resursa posedovanjem pozicija na koje su dovodili svoje ljude i da li su se ti ljudi unutar stranke reketirali, to je  vrlo verovatno. Ali to treba i dokazati - kaže Stojiljković.

Kurir

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

????

25.02.2015 17:42

A šta je sa Đelićem, njega niko ne spominje?

ODGOVORITE