Бебе су давали за прасетину и купус!

Више од пола века у Србији постоји овај проблем. Поводом афере крађа новорођенчади редакција портала "Србијаданас" разговарала је са Владимиром Чичаревићем, председником Удружења родитеља несталих беба Србије.

Србија 24.02.2015 | 20:50
Бебе су давали за прасетину и купус!

Како изгледа правилник који сте предложили Министарству здравља?

“Ми смо дали шест предлога измена правилника о поступању са мртворођеним бебама, који до сада није постојао. Сео сам са својим колегама и направили смо дебату; свако је причао о свом проблему и дошли смо до закључка да болнице морају да направе правилнике које ће да устроје, да би могла да се спречи крађа беба.

Прво што смо предложили су видео надзори. Зашто? Зато што се често дешавало да су људи у цивилним оделима износили децу. Нико не проверава да ли је дете изашло са одељења, не постоји видео надзор који би испратио где је дете отишло. Не постоји, дакле, никакво праћење кретања. Обилажењем светских породилишта, анализирао сам како функционише систем праћења и закључио да свуда у свету постоје видео надзори који све прате.

Тражили смо и дефинисање правилника о преминулим новорођенчадима. Сада родитељи не могу да виде мртворођену бебу. Не постоји идентификација детета.

Једна од ставки коју смо предложили везана је за ДНК. Предложили смо да, ако дете премине, на лицу места одмах буде извршена ДНК анализа. Да томе присуствује отац или здравствени радник који ће искључиво само то да ради, а да му неко са судске медицине или патологије му асистира - дакле мора да буде присутно двоје људи. Узима се ДНК од бебе и мајке, два узорка се дају родитељима, један остаје у породилишту. Тако родитељи могу да провере негде другде или у иностранству, ако имају било какве сумње.

Наш предлог је и регулисање правилника о факсимилима и потписима лекара, али и регулисање правилника о транспорту новорођанчади,јер деца нестају од породилишта до неонатологије или на путу до гробља. Ко је возио, ко је био пратња? Не постоје путне листе, путни налози“, каже Чичаревић и додаје да ће се случајеви несталих беба, по његовом мишљењу, решити само уз помоћ усвајања ових наведених правила.

Колико има случајева?

“Активно око 700 и нешто, а могу да потврдим да решених има 170. Нама за један предмет треба неколико месеци. Међутим, то зависи од предмета до предмета. Различита је документација, различито потписана, различито вођена. У неким случајевима су се служили чак и шифрама које су омогућавале несметану комуникацију породилишта и матичних служби.“

Да ли сте дошли до неких информација које указују на људе који су “крали“ децу?

“Не. Никада. Никада нисам дошао до имена и презимена. И врло радо бих га дао јавности, али нисам никада дошао до неког податка.“

Да ли су приликом одабира жртве биране одређене друштвене групе, односно да ли су припадници неког социјалног статуса били посебно угрожени?

“Нема правила када је реч о друштвеним групама. У Крушевцу су буквално продавали децу за пасетину и кацу купуса. Једно дете је продато на крушевачком паркингу за 24.000 динара. Дакле, нема правила.“

Да ли постоји неки шаблон по коме су крађе рађене?

Пријаве о рођењу су стизале празне, без имена мајке, без тога ко је пријавио, без матичног броја оца, матичног броја мајке. Не постоје бројеви. Не постоји број оца, мајке. За сваки документ, а болница мора да их има 20, постоји неки проблем. Притом, по правилнику из 2006. сви протоколи су трајна документација, чувају се трајно – отпусне листе, налази крви, крве групе, чувају се само десет година.

Први случај око крађа беба доспео је у јавност 2002. године. Можете ли се сетити шта се догодило са њима?

“Да. То је био пар са југа Србије, из Врњачке Бање. Али тих година закон је био јако неповољан за њих. Па су они с брда с дола покушавали, јурили папире. Међутим, тадашње министарство здравља их је ућуткало.

Да ли је истина да су неке бебе продаване сектама?

Својевремено сам од монаха са Свете горе сазнао да су четири мушке бебе продате сектама - једно дете из Новог Сада, два из Београда и једно из Ниша. Исто тако, закључили смо и да крађа беба јесте трговина бебама. Односно трговина органима, јер од новорођанчеди се такође може узети бубрег и срце и пресадити се у друго дете. Имали смо и пријаву да су бабицама испадала деца, да су умирала на плочицама.

Шта саветујете мајкама?

Да пре свега посете наш сајт. Да се обрате нама, како бисмо их посаветовали како да дођу до документације и помогли им.

А шта је са децом која тврде да су украдене бебе или да су усвојена деца?

Врло мало се бавим тим случајевима, али ми је веће задовољство да то радим јер су ми они жив доказ. Скоро су ми се јавили девојка и мушкарац са причом да су украдени. Они су урадили ДНК и дошли до резултата да људи који их чувају нису њихови биолошки родитељи.

Да ли постоје неке процене колико је беба украдено у Србији?

Свака четврта породиље је жртва. Не свака жена, већ свака четврта породиља.

(Србијаданас)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БиХ Мостар

24.02.2015 20:04

Ако је ово истина, то је катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

24.02.2015 21:00

У Стутгарту је прије двије недјеље украдена беба из једне болнице.Срецом насли су је у стану једног пацијента кои је лезо у истој болници.Никоме није јасно како је то успио кад у собу гдје су бебе мозе уц само сестра или морас позвонит да би те неко пустио унутра.Мислим да је то непазња медицински сестара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоогле

25.02.2015 06:32

Јој какво би ја с..ње направио у болници да ми неко украде дјете. Било би ко у филму Терминатор. Позалили би кад су се родили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица Грабовица

26.02.2015 18:09

Ја сам родила децака 1984.г зивог па су ми рекли сутра дан да није зив, ја сам у то поверовала. Отпуста се без детета, на отпуној лити писе Да бих ја сада сазнала и слусала ове прице нон стоп. Тек сада видим ста се десавало, сада сам несрецна, као и тај дан кад су ми саопстили да није зиво дете, али је велико питање да ли је украдено.

Name

Сузуки

25.02.2015 07:11

И ја казем ако је ово истина оде свијет у мп3.

ОДГОВОРИТЕ