Најбизарније заблуде са којима се сусрећу љекари

Убеђени сте да имате алергију на кожи. Након разговора са лекаром следи шок. Извините, али имате шугу!

Србија 23.02.2015 | 23:00
Најбизарније заблуде са којима се сусрећу љекари

Велики број пацијента одлази код лекара са предубеђењем да знају шта им је. Често само траже да им се пропише одређена терапија. Али након разговора са лекарима, добијају потпуно нову дијагнозу. Оно што они мисле да је бол у мишићима, може бити прелом, а због "Гугл" дијагнозе поједини се буквално изгладњују и себе доводе у огроман ризик!

Ово су четири, не тако ретке заблуде које наши лекари чују.

АЛЕРГИЈА ИЛИ ШУГА

Свраб због алергија на кожи некада може бити упоран и врло непријатан. Зна да траје поприлично дуго. Међутим, ситуација у којој се нашла једна Београђанка није нимало безазлена.

- Обратила ми се жена коју су разноразни лекари лечили седам месеци којекаквим лековима и мастима. У првом тренутку и сама сам помислила да је алергија. Међутим, следећи пут када сам је видела, на преглед је довела и мужа. Исти симптоми. Испоставило се да имају шугу - објашњава др Горана Исаиловић, дерматовенеролог.

С обзиром на то да је код жене шуга већ узнапредовала, било је тешко одмах установити дијагнозу. У томе је докторки помогао управо муж.

- Били су шокирани, јер код нас постоји уверење да шугу добијају само они који не воде личну хигијену, што наравно није истина - истиче др Исаиловић.

НИЈЕ АЛЕРГИЈА НА ЛАК ЗА НОГКТЕ, НЕГО НЕШТО ЈОШ БЕЗАЗЛЕНИЈЕ

Алергије на капцима честе су код мале деце. Разлог је у већини случајева обичан лак за нокте. У дечјем узрасту ствари које раде одрасли су изузетно занимљиве, тако да нема начина да се девојчице одврате од жеље да намажу лак на нокте.

- Тако ми је пре неки дан у ординацију ушла забринута мајка трогодишње девојчице. Капак на оку био је црвен и надувнм. Мислила је да је екцем. Одмах сам погледала у девојчицине нокте. Међутим, није било лака - препричава др Исаиловић.

Након разговора са мајком и одбацивања лака за нокте, као потенцијалног узрочника, докторка и мајка су кренуле у праву малу детективску авантуру.

- Испоставило се на крају да девојчица ужива да лепи сличице "Животињско царство". Тада јој на прстићима остаје мало лепка са сличица, који је управо и разлог алергије - каже др Исаиловић.

КАД ОДУ У АНОРЕКСИЈУ ЗБОГ "ГУГЛ" ДИЈАГНОЗЕ

Код младих честе су инфекције кандидом. Печење у устима, мучнина, болови у желуцу. Ови симптоми лако могу да се препишу и гљивичној инфекцији.

- Тако се десило једној девојци која ми је у ординацију ушла видно мршава. Кроз разговор установила сам да је изгубила много килограма, истопила се и била потпуно малаксала. Наравно, на интернету је сама поставила дијагнозу. Кандида. А кад то имаш, по њеним речима, не смеш да једеш масти, угљене хидрате, беланчевине, као ни да пијеш лекове - објашњава др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине у Дому здравља Вождовац.

Потребно је време, каже докторка, да објасни девојкама да не смеју да дођу у ситуацију да изгубе контролу над својим организмом.

БОЛОВИ У МИШИЋИМА ИЛИ ПРЕЛОМ

Сваки бол је непријатан осећај. И често људи у ординаицју дођу и прво што кажу "пробали сте све бапске рецепте, ништа не помаже". И тек онда затраже стручну помоћ.

- Имала сам једног младића који ми је онако тужно рекао да му ни купус, ни најлон кеса, ни облоге од лука нису помогле да прође бол у руци. Детаљни прегледом дошли смо до тога да он већ месецима има дискретан прелом ситних костију на шаци - истиче др Димитријевић.

Она упозорава да насумично употребаљавање разних помоћних средства није добро, јер се одуговлачи са постављањем праве дијагнозе.

Извор: 24сата.рс

Коментари / 0

Оставите коментар