Najbizarnije zablude sa kojima se susreću ljekari

Ubeđeni ste da imate alergiju na koži. Nakon razgovora sa lekarom sledi šok. Izvinite, ali imate šugu!

Srbija 23.02.2015 | 23:00
Najbizarnije zablude sa kojima se susreću ljekari

Veliki broj pacijenta odlazi kod lekara sa predubeđenjem da znaju šta im je. Često samo traže da im se propiše određena terapija. Ali nakon razgovora sa lekarima, dobijaju potpuno novu dijagnozu. Ono što oni misle da je bol u mišićima, može biti prelom, a zbog "Gugl" dijagnoze pojedini se bukvalno izgladnjuju i sebe dovode u ogroman rizik!

Ovo su četiri, ne tako retke zablude koje naši lekari čuju.

ALERGIJA ILI ŠUGA

Svrab zbog alergija na koži nekada može biti uporan i vrlo neprijatan. Zna da traje poprilično dugo. Međutim, situacija u kojoj se našla jedna Beograđanka nije nimalo bezazlena.

- Obratila mi se žena koju su raznorazni lekari lečili sedam meseci kojekakvim lekovima i mastima. U prvom trenutku i sama sam pomislila da je alergija. Međutim, sledeći put kada sam je videla, na pregled je dovela i muža. Isti simptomi. Ispostavilo se da imaju šugu - objašnjava dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.

S obzirom na to da je kod žene šuga već uznapredovala, bilo je teško odmah ustanoviti dijagnozu. U tome je doktorki pomogao upravo muž.

- Bili su šokirani, jer kod nas postoji uverenje da šugu dobijaju samo oni koji ne vode ličnu higijenu, što naravno nije istina - ističe dr Isailović.

NIJE ALERGIJA NA LAK ZA NOGKTE, NEGO NEŠTO JOŠ BEZAZLENIJE

Alergije na kapcima česte su kod male dece. Razlog je u većini slučajeva običan lak za nokte. U dečjem uzrastu stvari koje rade odrasli su izuzetno zanimljive, tako da nema načina da se devojčice odvrate od želje da namažu lak na nokte.

- Tako mi je pre neki dan u ordinaciju ušla zabrinuta majka trogodišnje devojčice. Kapak na oku bio je crven i naduvnm. Mislila je da je ekcem. Odmah sam pogledala u devojčicine nokte. Međutim, nije bilo laka - prepričava dr Isailović.

Nakon razgovora sa majkom i odbacivanja laka za nokte, kao potencijalnog uzročnika, doktorka i majka su krenule u pravu malu detektivsku avanturu.

- Ispostavilo se na kraju da devojčica uživa da lepi sličice "Životinjsko carstvo". Tada joj na prstićima ostaje malo lepka sa sličica, koji je upravo i razlog alergije - kaže dr Isailović.

KAD ODU U ANOREKSIJU ZBOG "GUGL" DIJAGNOZE

Kod mladih česte su infekcije kandidom. Pečenje u ustima, mučnina, bolovi u želucu. Ovi simptomi lako mogu da se prepišu i gljivičnoj infekciji.

- Tako se desilo jednoj devojci koja mi je u ordinaciju ušla vidno mršava. Kroz razgovor ustanovila sam da je izgubila mnogo kilograma, istopila se i bila potpuno malaksala. Naravno, na internetu je sama postavila dijagnozu. Kandida. A kad to imaš, po njenim rečima, ne smeš da jedeš masti, ugljene hidrate, belančevine, kao ni da piješ lekove - objašnjava dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Voždovac.

Potrebno je vreme, kaže doktorka, da objasni devojkama da ne smeju da dođu u situaciju da izgube kontrolu nad svojim organizmom.

BOLOVI U MIŠIĆIMA ILI PRELOM

Svaki bol je neprijatan osećaj. I često ljudi u ordinaicju dođu i prvo što kažu "probali ste sve bapske recepte, ništa ne pomaže". I tek onda zatraže stručnu pomoć.

- Imala sam jednog mladića koji mi je onako tužno rekao da mu ni kupus, ni najlon kesa, ni obloge od luka nisu pomogle da prođe bol u ruci. Detaljni pregledom došli smo do toga da on već mesecima ima diskretan prelom sitnih kostiju na šaci - ističe dr Dimitrijević.

Ona upozorava da nasumično upotrebaljavanje raznih pomoćnih sredstva nije dobro, jer se odugovlači sa postavljanjem prave dijagnoze.

Izvor: 24sata.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar