Породице пријете блокадом копа

Родитељи Алема Дедића (22), Реуфа Алибашића (28), Адела Шехића (27) и Едина Херића (18), који су настрадали када се протеклог викенда на површинском копу Дубраве на њих одронила земља, говоре да ће тужити тузлански Рудник "Крека".

Босна и Херцеговина 23.02.2015 | 20:15
Породице пријете блокадом копа

"Нико нас из руководства Рудника 'Крека' и Површинског копа Дубраве није назвао да нам изјави саучешће. Али су зато погинули младићи названи 'крадљивцима угља', иза којих остају виле и возни парк. Мој Един је тек напунио 18 година, а ишао је копати угаљ како би имао џепарац, говори кроз сузе Мирсад Херић, отац погинулог Едина.

Мјештани Горњих Дубрава и Горњих Вуковија, одакле су и погинули "берачи ћумура", огорчени су на Управу рудника те најављују како ће убрзо блокирати прилазе према Дубравама.

"Из наших села на ПК Дубраве је упослено само петнаестак радника и то у посљедњих десетак година. Многи од нас су принуђени да копамо угаљ и тако прехрањујемо породице. На овом се сигурно неће завршити, а ми ћемо се окупити и блокирати прилазе копу", говоре они.

Наводе да су убијеђени да земљотрес који је у суботу погодио шири регион Тузланског кантона нема никакве везе са трагедијом.
"Трагедија на копу се догодила у 21.45, а земљотрес је био у 22.23. Косина с које је се обрушила земљана маса је износила 41 посто, а дозвољена је, колико знамо, 20 посто. Све се ово догодило због пропуста рудника", говоре они.

Из Кантоналног тужилаштва ТК су саопштили да је истрага о овој трагедији настављена, али да нису у могућности износити било какве процјене или доносити закључке о евентуалној кривичној одговорности док не буду урађена сва потребна вјештачења и стручне анализе.

"Тужилаштву ће бити прослијеђен извјештај федералног рударског инспектора и извјештај МУП-а ТК. Након достављања ових извјештаја бит ће процијењено да ли је потребно урадити додатна вјештачења и стручне експертизе како би били утврђени сви узроци несреће и стање на овом површинском копу прије несреће", навео је Адмир Арнаутовић, портпарол Кантоналног тужилаштва ТК.

Главни федерални рударски инспектор Нурага Дурановић, који је и прије трагедије био у контроли на Дубравама, данас није могао дати било какву изјаву, рекавши да је за контакт с медијима задужена Федерална управа за инспекцијске послове. Међутим, на наша питања послата е-маилом из Федералне управе за инспекцијске послове, до тренутка објављивања овог текста, нису одговорили.

Посљедњи испраћај
Адел Шехић, Реуф Алибашић и Един Херић ће бити покопани сутра у Горњим Дубравама и Горњим Вуковијама. Посљедњи испраћај Алема Дедића бит ће организован наредних дана.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар