Porodice prijete blokadom kopa

Roditelji Alema Dedića (22), Reufa Alibašića (28), Adela Šehića (27) i Edina Herića (18), koji su nastradali kada se proteklog vikenda na površinskom kopu Dubrave na njih odronila zemlja, govore da će tužiti tuzlanski Rudnik "Kreka".

Bosna i Hercegovina 23.02.2015 | 20:15
Porodice prijete blokadom kopa

"Niko nas iz rukovodstva Rudnika 'Kreka' i Površinskog kopa Dubrave nije nazvao da nam izjavi saučešće. Ali su zato poginuli mladići nazvani 'kradljivcima uglja', iza kojih ostaju vile i vozni park. Moj Edin je tek napunio 18 godina, a išao je kopati ugalj kako bi imao džeparac, govori kroz suze Mirsad Herić, otac poginulog Edina.

Mještani Gornjih Dubrava i Gornjih Vukovija, odakle su i poginuli "berači ćumura", ogorčeni su na Upravu rudnika te najavljuju kako će ubrzo blokirati prilaze prema Dubravama.

"Iz naših sela na PK Dubrave je uposleno samo petnaestak radnika i to u posljednjih desetak godina. Mnogi od nas su prinuđeni da kopamo ugalj i tako prehranjujemo porodice. Na ovom se sigurno neće završiti, a mi ćemo se okupiti i blokirati prilaze kopu", govore oni.

Navode da su ubijeđeni da zemljotres koji je u subotu pogodio širi region Tuzlanskog kantona nema nikakve veze sa tragedijom.
"Tragedija na kopu se dogodila u 21.45, a zemljotres je bio u 22.23. Kosina s koje je se obrušila zemljana masa je iznosila 41 posto, a dozvoljena je, koliko znamo, 20 posto. Sve se ovo dogodilo zbog propusta rudnika", govore oni.

Iz Kantonalnog tužilaštva TK su saopštili da je istraga o ovoj tragediji nastavljena, ali da nisu u mogućnosti iznositi bilo kakve procjene ili donositi zaključke o eventualnoj krivičnoj odgovornosti dok ne budu urađena sva potrebna vještačenja i stručne analize.

"Tužilaštvu će biti proslijeđen izvještaj federalnog rudarskog inspektora i izvještaj MUP-a TK. Nakon dostavljanja ovih izvještaja bit će procijenjeno da li je potrebno uraditi dodatna vještačenja i stručne ekspertize kako bi bili utvrđeni svi uzroci nesreće i stanje na ovom površinskom kopu prije nesreće", naveo je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović, koji je i prije tragedije bio u kontroli na Dubravama, danas nije mogao dati bilo kakvu izjavu, rekavši da je za kontakt s medijima zadužena Federalna uprava za inspekcijske poslove. Međutim, na naša pitanja poslata e-mailom iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, do trenutka objavljivanja ovog teksta, nisu odgovorili.

Posljednji ispraćaj
Adel Šehić, Reuf Alibašić i Edin Herić će biti pokopani sutra u Gornjim Dubravama i Gornjim Vukovijama. Posljednji ispraćaj Alema Dedića bit će organizovan narednih dana.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar