"Србија поносна на своју лидерску позицију"

Предсједавајући ОЕБС-у Ивица Дачић рекао је у Њујорку да дијалог који се води под покровитељством ЕУ између Београда и Приштине најбоље показује у пракси ријешеност и потпуну посвећеност Србије нормализацији односа и изналажењу трајног и одрживог политичког рјешења за Косово.

Србија 23.02.2015 | 18:40
"Србија поносна на своју лидерску позицију"

"Једна суверена држава не може настати тако што ће поништити постојање и суверенитет друге. Право на сигурност и сва друга права грађана једне земље никада не би требало да буду остварена кроз кршење фундаменталних права других", рекао је Дачић на сједници Савјета безбједности УН посвећеној одржавању мира и безбједности у свијету.

На скупу под називом "Осврт на историју, потврда снажне посвећености сврси и принципима Повеље УН", Дачић је истакао да толеранција сваке врсте, нарочито вјерске, јесте кључ за превазилажење проблема са којима се модеран свијет, нажалост, на све суровији начин суочава.

"Једини пут до мира и просперитета, у шта смо се уверили на нашем примеру након тешког и изазовног периода током деведесетих година прошлог века, а скорије и на простору Косова и Метохије, јесте међусобна сарадња, уважавање и поштовање", навео је Дачић, који је и министар спољних послова Србије.

Он је оцијенио да је у основи поштовања међународног права и владавине права прије свега поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке земље, а рјешење сваке кризе, не војна интервенција, већ само дијалог.

"Сматрамо да принудним мерама треба прибегавати само као крајњем средству и само у случајевима када су међународни мир и безбедност реално угрожени или повређени", навео је Дачић.

Напомињући да се број кризних жаришта у свијету повећава, као и број људи којима је потребна помоћ, Дачић је истакао да би то требало да буде позив свим државама да учине УН снажнијим и ефикаснијим.

"Србија је поносна на своју лидерску позицију у југоисточној Европи по учешћу и доприносу мисијама УН, као и на седмо место на европском континенту", истакао је он.

Дачић каже да се Србија снажно залаже за јачање улоге УН у одржавању мира и безбједности и за поштовање међународног права на добробит свих чланица свјетске организације и у складу са начелима Повеље УН, посебно територијалног интегритета и немијешања у унутрашње надлежности држава.

Он је навео да се Србија као држава и као предсједавајући ОЕБС-у залаже за мирног рјешавање сукоба кроз дијалог, уз постизање већег степена узајамног поштовања и разумијевања међу људима.

Дачић је истакао да је партнерство ОЕБС-а са УН од виталног значаја за очување догорочног мира и безбједности на географском простору од Ванкувера до Владивостока, те навео да се са усложњавањем безбједносних изазова мора прилагођавати и природа сарадње ОЕБС-а са УН, те постајати прагматичнија и акционо усмјеренија.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Опозиција

23.02.2015 17:59

Бас је теско бити лидер ! Конкуренција Албанија ,БиХ и ЦГ са 600 000 становника ( предградје Београда). Косово намјерно не одвајам од Србије ( срце ми не да ) али они су га одвојили па је и оно у конкуренцији. Браво Дацицу ти пронадје топлу воду а друг ти Дјокиц нафту. Само нас увесељавајте и даље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

слуцајни пролазник

23.02.2015 20:35

Која празна фраза. Само да ми је знати у чему лидер? Лидер у друштву лузера и није неки нарочит успјех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЈЕРА

24.02.2015 11:18

ЈА ВЈЕРУЈЕМ ДАЋИЋУ КОЛИКО И ШАРИЋУ. МОЖДА БИ ТРЕБАЛО ДА БУДУ ЗАЈЕДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

24.02.2015 12:46

Јуце комуниста у РС насао нафту,данас пионир у Србији казе лидер,цега кога друзе,кад на западу казес Србија они падају у несвијест,не знаците ниста никоме ти Вуциц и Николиц.

ОДГОВОРИТЕ