"Srbija ponosna na svoju lidersku poziciju"

Predsjedavajući OEBS-u Ivica Dačić rekao je u Njujorku da dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom EU između Beograda i Prištine najbolje pokazuje u praksi riješenost i potpunu posvećenost Srbije normalizaciji odnosa i iznalaženju trajnog i održivog političkog rješenja za Kosovo.

Srbija 23.02.2015 | 18:40
"Srbija ponosna na svoju lidersku poziciju"

"Jedna suverena država ne može nastati tako što će poništiti postojanje i suverenitet druge. Pravo na sigurnost i sva druga prava građana jedne zemlje nikada ne bi trebalo da budu ostvarena kroz kršenje fundamentalnih prava drugih", rekao je Dačić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj održavanju mira i bezbjednosti u svijetu.

Na skupu pod nazivom "Osvrt na istoriju, potvrda snažne posvećenosti svrsi i principima Povelje UN", Dačić je istakao da tolerancija svake vrste, naročito vjerske, jeste ključ za prevazilaženje problema sa kojima se moderan svijet, nažalost, na sve suroviji način suočava.

"Jedini put do mira i prosperiteta, u šta smo se uverili na našem primeru nakon teškog i izazovnog perioda tokom devedesetih godina prošlog veka, a skorije i na prostoru Kosova i Metohije, jeste međusobna saradnja, uvažavanje i poštovanje", naveo je Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

On je ocijenio da je u osnovi poštovanja međunarodnog prava i vladavine prava prije svega poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, a rješenje svake krize, ne vojna intervencija, već samo dijalog.

"Smatramo da prinudnim merama treba pribegavati samo kao krajnjem sredstvu i samo u slučajevima kada su međunarodni mir i bezbednost realno ugroženi ili povređeni", naveo je Dačić.

Napominjući da se broj kriznih žarišta u svijetu povećava, kao i broj ljudi kojima je potrebna pomoć, Dačić je istakao da bi to trebalo da bude poziv svim državama da učine UN snažnijim i efikasnijim.

"Srbija je ponosna na svoju lidersku poziciju u jugoistočnoj Evropi po učešću i doprinosu misijama UN, kao i na sedmo mesto na evropskom kontinentu", istakao je on.

Dačić kaže da se Srbija snažno zalaže za jačanje uloge UN u održavanju mira i bezbjednosti i za poštovanje međunarodnog prava na dobrobit svih članica svjetske organizacije i u skladu sa načelima Povelje UN, posebno teritorijalnog integriteta i nemiješanja u unutrašnje nadležnosti država.

On je naveo da se Srbija kao država i kao predsjedavajući OEBS-u zalaže za mirnog rješavanje sukoba kroz dijalog, uz postizanje većeg stepena uzajamnog poštovanja i razumijevanja među ljudima.

Dačić je istakao da je partnerstvo OEBS-a sa UN od vitalnog značaja za očuvanje dogoročnog mira i bezbjednosti na geografskom prostoru od Vankuvera do Vladivostoka, te naveo da se sa usložnjavanjem bezbjednosnih izazova mora prilagođavati i priroda saradnje OEBS-a sa UN, te postajati pragmatičnija i akciono usmjerenija.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Opozicija

23.02.2015 17:59

Bas je tesko biti lider ! Konkurencija Albanija ,BiH i CG sa 600 000 stanovnika ( predgradje Beograda). Kosovo namjerno ne odvajam od Srbije ( srce mi ne da ) ali oni su ga odvojili pa je i ono u konkurenciji. Bravo Dacicu ti pronadje toplu vodu a drug ti Djokic naftu. Samo nas uveseljavajte i dalje .

ODGOVORITE
Name

slucajni prolaznik

23.02.2015 20:35

Koja prazna fraza. Samo da mi je znati u čemu lider? Lider u društvu luzera i nije neki naročit uspjeh.

ODGOVORITE
Name

VJERA

24.02.2015 11:18

JA VJERUJEM DAĆIĆU KOLIKO I ŠARIĆU. MOŽDA BI TREBALO DA BUDU ZAJEDNO.

ODGOVORITE
Name

Md

24.02.2015 12:46

Juce komunista u RS nasao naftu,danas pionir u Srbiji kaze lider,cega koga druze,kad na zapadu kazes Srbija oni padaju u nesvijest,ne znacite nista nikome ti Vucic i Nikolic.

ODGOVORITE