Хиљаде робова одржавју С. Кореју у вријеме кризе

Око 100.000 Севернокорејаца послато је у иностранство да раде без надокнаде, пошто режим плени њихове плате и тај новац користи за куповину луксузне робе и грађевинске радове у Пјонгјангу, поручују активисти за људска права.

Свијет 23.02.2015 | 16:40
Хиљаде робова одржавју С. Кореју у вријеме кризе

Директор групе за људска права "НК Воч" са седиштем у Сеулу Ахн Мјеонг-чул рекао је за "Телеграф" да Ким Џонг Ун експлоатише раднике узимајући њихове плате за подмиривање личних потреба.

"Сумњамо да он користи део новца како би куповао луксузну робу за припаднике своје елите и финансирао грађевинске радове у Пјонгјангу, које је недавно покренуо да би демонстрирао своју власт", додао је он.

Активисти подсећају да Северна Кореја шаље раднике у иностранство од осамдесетих година прошлог века, али се та пракса појачала 1990-их, када је земљу захватио економски хаос и глад.

Како се наводи у саопштењу групе активиста из Севернокорејског стратегијског центра, слање радника у иностранство додатно је узнапредовало од доласка Ким Џонг-уна на власт, када је, како пишу активисти, прикупљање девиза постало од велике важности за државу без економске стабилности.

Поновно ширење те праксе је, како тврде, делимично последица повећаних међународних санкција због којих режим у недостатку новца тражи нове изворе прихода.

Зараде радника у иностранству, исплаћене у страним валутама, обезбеђују приходе од виталне важности за останак на власти Ким Џонг-унове Радничке партије, пише "Телеграф".

Према проценама активиста, највећи број радника, између 20 и 25 хиљада, одлази у Русију, а велики број њих ради на Блиском истоку, у Југоисточној Азији, Африци и Кини.

Извор: Агенције

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Његош

23.02.2015 15:48

Што ово објависте... Сада ће и Леми да примјени тај рецепт... Све за нашег вољеног вођу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

23.02.2015 16:51

Све НАТО пропаганда! Измисљотине!