Док раднике туку, Влада кредитом диже плате посланицима

Исмета Рахмановић је радница Фабрике обуће Аида из Тузле и има 28 година радног стажа. Мјесечно у просјеку заради 70 КМ, а неколико пута се догодило да плата буде и 200 до 220 КМ.

Босна и Херцеговина 23.02.2015 | 12:02
Док раднике туку, Влада кредитом диже плате посланицима

- Онда то не смијем ни подићи, нисам навикла на то. Радимо по четири мјесеца, онда смо код куће на боловању. Самохрана сам мајка двоје дјеце и преживљавамо тешком муком. Живим у кући на клизишту, на властити ризик. Разочарана сам, они све имају а ми гледамо од чега да живимо. Наш нови директор обећавао је послове али нема од тога ништа - каже Исмета за Журнал.

КАО ДА СМО ДУХОВИ

Прича као њених у БиХ је много, па радници своја права често траже на улицама. Тако је и Исмета са колегама из Аиде покушала пјешачењем, ноћењем пред зградама институција, протестима пред Владом Тузланског кантона постићи барем увезивање 18 година радног стажа.

Умјесто тога пред зградом Владе на недавним протестима добила је ударце:

- Пала сам, али ме је полицајац ударио ногом, подижем се и говорим: Пусти да прођем гдје нема народа, али ме ухватио за руку и гурнуо. Додијало ми је чекање, моли, у фирми немамо ништа, и сад ово... Власт не реагује, к'о да смо духови.

Док су Исмету и њене колегице полицајци шутирали пред вратима у згради Владе вршене су припреме за њено формирање.

Неколико дана касније један од првих приједлога новоформиране владе бит ће ново кредитно задуживање и повећање властитих плата! О радницима још увијек ни ријечи.

Кредитно задужење од 20 милиона марака требало би санирати дио од 100 милиона марака акумулираног дефицита у кантоналном буџету. Дио новца би, према приједлогу предсједника Скупштине и предсједника Административне комисије Сенада Алића требао послужити и за повећање плата и паушала скупштинским заступницима:

- Одлука је измијењена од мјесеца јануара и очекујемо израду закона о плаћама на простору ТК-а - рекао је Алић. Административна комисија донијела је одлуку којом је повећала основицу за обрачун плаћа са 591 на 760 марака.

ЈА НЕМАМ ВЕЗЕ С ТИМ

Административна комисија Скупштине нема обавезу да за ову одлуку консултује новог премијера Бегу Гутића:

– Иако ја немам никакве везе с тим, ми ћемо преиспитати ту одлуку и тражит да Административна комисија и предсједник Скупштине све то врате на стари ниво. Ја не подржавам такве одлуке. Међутим, ја ту могу само сугерирати, а они су ти који одређују – рекао је медијима Гутић.

Административну комисију чине представници свих странака у Скупштини. Сенад Алић (СДА), предсједник је Комисије, чији су чланови и Мирза Сакић (БПС), Мирза Омердић (СДА), Неџада Авдић (ДФ), Фуад Имамовић (Странка за БиХ), Неџад Хамзић (СББ) и Реџеп Исмајловски (СДП).

С друге стране, примања по социјалним основама у Тузланском кантону ријетко су довољна за преживљавање. 

118 МАРАКА ЗА СОЦИЈАЛНЕ СЛУЧАЈЕВЕ

У овом кантону, према Наредби о износима по Закону о социјалној заштити, заштити цивилних жртава рата и заштити породица са дјецом Тузланског кантона, стална социјална помоћ у 2014. години је износила 118 КМ за једног члана, увећана за 36,00 КМ за сваког наредног члана домаћинства!

Извор: Журнал

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

23.02.2015 12:18

Интересантно, на ову тему нема никаквих коментара. Изгледа да се радо коментарише само оно из Републике Српске или можда гријешим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

било би добро

23.02.2015 13:32

Било би добро да сви изадјемо на улицу и ријесимо ову незапосленост и биједу ови лопови од политицара покрадосе све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

23.02.2015 15:57

Не гријесис

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРЕСКА

23.02.2015 17:49

Гријесис,код нас нема страјкова,јер сви раде и имају редовну плату.Од коментара нема ниста,треба у конкретну акцију ици.Изгледа да без улице нема нам рјесења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.02.2015 18:24

Ја мислим да код нас нема нико петљу да казе на улици ста мисли.Изгледа лаксе да нам дјеца гладују него изаци на улицу и промијенити ствари