Колинда долази у Србију

Нова председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић доћи ће у мају у своју прву званичну посету Србији.

Србија 21.02.2015 | 09:06
Колинда долази у Србију

Она се о посети договорила са премијером Александром Вучићем током билатералног сусрета који су у недељу имали након њене инаугурације у Загребу.

“Прихватила је позив српског премијера, али је навела да најпре мора да се ухода у нове дужности и да мора сачекати да се у Загребу донесе одлука о датуму расписивања парламентарних избора, односно да ли ће то бити крајем ове или почетком следеће године.

Китаровићева ће такође пре тога отићи у званичну посету Сарајеву, по позиву чланова Председништва БиХ. То је и логично с обзиром на то да је и након полагања заклетве у обраћању нацији навела да ће јој заштита хрватског народа у БиХ бити један од најважнијих стратешких спољнополитичких циљева“, објаснили су саговорници Блица.

Српски премијер и хрватска председница су разговарали и да би пре посете Београду требало решити бар једно од четири крупна отворена питања у односима Србије и Хрватске. У то спадају питање несталих, ратног злочинца Вељка Марића, повратак културног блага Српске православне цркве, као и решавање границе на Дунаву.

Детаљи посете требало би да буду утаначени током сусрета шефова дипломатија Ивице Дачића и Весне Пусић 11. марта у Загребу.Сусрет хрватске председнице са српским колегом Томиславом Николићем, који ће јој званично бити домаћин, биће први сусрет председника две земље од октобра 2013, када је Иво Јосиповић боравио у Београду.

“Односи две земље су пре одласка премијера Вучића на инаугурацију били на најнижој лествици и овакав сусрет би свакако имао симболику и створио предуслове за срдачнију атмосферу и коректније односе. Створио би се и бољи амбијент за решавање отворених питања која стоје већ 20 година“, каже за исти лист, Александар Попов, директор Центра за регионализам.

И Милорад Пуповац, лидер Српског националног већа у Хрватској, сматра да би посета била веома значајна.

“Уколико се госпођа Китаровић одлучи да оде у Београд, а надам се да хоће, отклонила би сумње да Хрватска није заинтересована за регион и да жели условљавати приступ Србије ЕУ“, каже Пуповац.

Извор: Србија данас

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Кадађорђево

21.02.2015 08:47

Само не дај боже да то буде у Карађорђеву???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосип Дервента

21.02.2015 08:58

Шта она има да тражи у Србији.? На упит новинара о Србији у кампањи је казала да Хрватска неће ићи уназад.Шта сад има тражити код неких који знамо шта нам мисле. Већ почиње издају бирача који су гласовали за њу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРИЈАНА

21.02.2015 11:39

ПРВА ЉУБАВ ЗАБОРАВА НЕМА . А ВИ СЕ МАЛО ХРВАТИ СПУСТИТЕ НА ЛОПТУ .

Name

Хехехе

21.02.2015 11:02

Воли бре она Србе. То јој је остало из млађих дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

21.02.2015 11:23

Мозда НАТО СЕКА жели преко Вучића да упозна ПУТИНА?? Не заборавите сунце се рађа на ИСТОКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојко

21.02.2015 11:51

Може Колинда печи ракију са предсједником казанџија Томом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибица

21.02.2015 11:57

Тајно ће се наћи са Шешељом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Јосип Дервента

21.02.2015 12:45

Јосипе ти си изгледа непоправљиви националиста. Дај човјече стани на лопту обољет ћеш од толике мржње. Ти замјераш Колинди, а сам живиш под заставом црвено-пллаво-бијело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.02.2015 13:19

Требају Хрвати направити план Б,јер ако Колинда сретне оног обавјештајца остаде она у Србији

ОДГОВОРИТЕ