Kolinda dolazi u Srbiju

Nova predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović doći će u maju u svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji.

Srbija 21.02.2015 | 09:06
Kolinda dolazi u Srbiju

Ona se o poseti dogovorila sa premijerom Aleksandrom Vučićem tokom bilateralnog susreta koji su u nedelju imali nakon njene inauguracije u Zagrebu.

“Prihvatila je poziv srpskog premijera, ali je navela da najpre mora da se uhoda u nove dužnosti i da mora sačekati da se u Zagrebu donese odluka o datumu raspisivanja parlamentarnih izbora, odnosno da li će to biti krajem ove ili početkom sledeće godine.

Kitarovićeva će takođe pre toga otići u zvaničnu posetu Sarajevu, po pozivu članova Predsedništva BiH. To je i logično s obzirom na to da je i nakon polaganja zakletve u obraćanju naciji navela da će joj zaštita hrvatskog naroda u BiH biti jedan od najvažnijih strateških spoljnopolitičkih ciljeva“, objasnili su sagovornici Blica.

Srpski premijer i hrvatska predsednica su razgovarali i da bi pre posete Beogradu trebalo rešiti bar jedno od četiri krupna otvorena pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske. U to spadaju pitanje nestalih, ratnog zločinca Veljka Marića, povratak kulturnog blaga Srpske pravoslavne crkve, kao i rešavanje granice na Dunavu.

Detalji posete trebalo bi da budu utanačeni tokom susreta šefova diplomatija Ivice Dačića i Vesne Pusić 11. marta u Zagrebu.Susret hrvatske predsednice sa srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem, koji će joj zvanično biti domaćin, biće prvi susret predsednika dve zemlje od oktobra 2013, kada je Ivo Josipović boravio u Beogradu.

“Odnosi dve zemlje su pre odlaska premijera Vučića na inauguraciju bili na najnižoj lestvici i ovakav susret bi svakako imao simboliku i stvorio preduslove za srdačniju atmosferu i korektnije odnose. Stvorio bi se i bolji ambijent za rešavanje otvorenih pitanja koja stoje već 20 godina“, kaže za isti list, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

I Milorad Pupovac, lider Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, smatra da bi poseta bila veoma značajna.

“Ukoliko se gospođa Kitarović odluči da ode u Beograd, a nadam se da hoće, otklonila bi sumnje da Hrvatska nije zainteresovana za region i da želi uslovljavati pristup Srbije EU“, kaže Pupovac.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kadađorđevo

21.02.2015 08:47

Samo ne daj bože da to bude u Karađorđevu???

ODGOVORITE
Name

Josip Derventa

21.02.2015 08:58

Šta ona ima da traži u Srbiji.? Na upit novinara o Srbiji u kampanji je kazala da Hrvatska neće ići unazad.Šta sad ima tražiti kod nekih koji znamo šta nam misle. Već počinje izdaju birača koji su glasovali za nju.

ODGOVORITE
Name

MARIJANA

21.02.2015 11:39

PRVA LJUBAV ZABORAVA NEMA . A VI SE MALO HRVATI SPUSTITE NA LOPTU .

Name

Hehehe

21.02.2015 11:02

Voli bre ona Srbe. To joj je ostalo iz mlađih dana.

ODGOVORITE
Name

rodjo

21.02.2015 11:23

Mozda NATO SEKA želi preko Vučića da upozna PUTINA?? Ne zaboravite sunce se rađa na ISTOKU.

ODGOVORITE
Name

stojko

21.02.2015 11:51

Može Kolinda peči rakiju sa predsjednikom kazandžija Tomom.

ODGOVORITE
Name

ribica

21.02.2015 11:57

Tajno će se naći sa Šešeljom.

ODGOVORITE
Name

za Josip Derventa

21.02.2015 12:45

Josipe ti si izgleda nepopravljivi nacionalista. Daj čovječe stani na loptu oboljet ćeš od tolike mržnje. Ti zamjeraš Kolindi, a sam živiš pod zastavom crveno-pllavo-bijelo.

ODGOVORITE
Name

Md

21.02.2015 13:19

Trebaju Hrvati napraviti plan B,jer ako Kolinda sretne onog obavještajca ostade ona u Srbiji

ODGOVORITE