Иницијатива за смјену Николића политички чин

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је одбацила иницијативу за покретање поступка за разрешење председника Томислава Николића као непотпуну, наводећи да верује да је то био политички чин.

Србија 20.02.2015 | 11:13
Иницијатива за смјену Николића политички чин

Посланичке групе СДС, Заједно за Србију и Зелени Србије поднели су захтев за разрешење Николића, а Гојковић је рекла да је то сувише озбиљна тема да би била једнодневна.

''Ако желите на демократски начин нешто да радите и водите демократску државу морате да поштујете Устав, а тиме поштујете и грађане Србије који су изабрали председника и зато је на озбиљан начин ова иницијатива одбачена као непотпуна'', рекла је Гојковић, додајући да су и подносиоци били свесни тога.

Како је објаснила, подносиоци иницијативе нису имали довољан број посланика да би се уопште могла разматрати таква иницијатива или да се појави пред скупштинским Одбором за уставна питања и касније пред Уставнним судом.

Она је најавила и да би парламент данас требало да гласа о Тамарином закону и Предлогу закона о оружју и муницији, као и многобројним међународним спрозумима важним за државу.

''Убеђена сам да ћемо данас имати гласање. Велика је ствар што је скпштина потуно отворена за предлоге и иницијативе грађане'', рекла је Гојковић, подсетивши да је парламент у кратком времену усвојио два закона који су предложили родитељи трагочно преминуле деце.

Према њеним речима, Влада Србије имала је слуха за те предлоге јер су учинили све да закон добије озбиљну форму која ће омогућити примену.

Када је реч о скупштинском речнику, она је истакла да скупштински колегијум сматра да је, ако постоји таква иницијатива, најбоље да то да ураде сами шефови посланичких група и посланици.

''Ми не треба да будемо цензори, ми смо ту да омогућимо слободну дискусију. Није важно толико да ли ће бити уведен речник или не јер све то полази од куће. Волела бих да посланици што више размишљају о томе који је наш посао у парламенту и да када нешто изговарају имају свест о томе да представљају грађане и да раде све за њих'', поручила је Гојковић.

Извештај ће бити добро избалансиран

Гојковић је изјавила да је убеђена да ће извештај о Србији известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера бити добро избалансиран.

''Убеђена сам да ће након садржајне посете и разговора са државним врхом, скупштинским Одбором за евроинтеграције и посланицима владајуће већине и опозиције извештај о Србији бити добро избалансиран и тако представљен европском парламенту'', рекла је Гојковић.

Како каже, убеђена је и да је најважнија порука та да ће Србија у 2015. години моћи да отвори једно, а можда и више преговарачких поглавља и да се налази на добром путу, путу привредних, економских и политичких реформи које су примећене од стране европских званичника.

''Задовољство ми је било што је известилац о напретку Србије на европском путу провео толико времена у парламенту чиме је истакао велику улогу парламента у процесу евроинтеграција наше државе'', закључила је Гојковић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дрекавац

20.02.2015 11:54

А кад цес ти одговарати за лоповлуке у Новом Саду?????

ОДГОВОРИТЕ