Inicijativa za smjenu Nikolića politički čin

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je odbacila inicijativu za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Tomislava Nikolića kao nepotpunu, navodeći da veruje da je to bio politički čin.

Srbija 20.02.2015 | 11:13
Inicijativa za smjenu Nikolića politički čin

Poslaničke grupe SDS, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije podneli su zahtev za razrešenje Nikolića, a Gojković je rekla da je to suviše ozbiljna tema da bi bila jednodnevna.

''Ako želite na demokratski način nešto da radite i vodite demokratsku državu morate da poštujete Ustav, a time poštujete i građane Srbije koji su izabrali predsednika i zato je na ozbiljan način ova inicijativa odbačena kao nepotpuna'', rekla je Gojković, dodajući da su i podnosioci bili svesni toga.

Kako je objasnila, podnosioci inicijative nisu imali dovoljan broj poslanika da bi se uopšte mogla razmatrati takva inicijativa ili da se pojavi pred skupštinskim Odborom za ustavna pitanja i kasnije pred Ustavnnim sudom.

Ona je najavila i da bi parlament danas trebalo da glasa o Tamarinom zakonu i Predlogu zakona o oružju i municiji, kao i mnogobrojnim međunarodnim sprozumima važnim za državu.

''Ubeđena sam da ćemo danas imati glasanje. Velika je stvar što je skpština potuno otvorena za predloge i inicijative građane'', rekla je Gojković, podsetivši da je parlament u kratkom vremenu usvojio dva zakona koji su predložili roditelji tragočno preminule dece.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije imala je sluha za te predloge jer su učinili sve da zakon dobije ozbiljnu formu koja će omogućiti primenu.

Kada je reč o skupštinskom rečniku, ona je istakla da skupštinski kolegijum smatra da je, ako postoji takva inicijativa, najbolje da to da urade sami šefovi poslaničkih grupa i poslanici.

''Mi ne treba da budemo cenzori, mi smo tu da omogućimo slobodnu diskusiju. Nije važno toliko da li će biti uveden rečnik ili ne jer sve to polazi od kuće. Volela bih da poslanici što više razmišljaju o tome koji je naš posao u parlamentu i da kada nešto izgovaraju imaju svest o tome da predstavljaju građane i da rade sve za njih'', poručila je Gojković.

Izveštaj će biti dobro izbalansiran

Gojković je izjavila da je ubeđena da će izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera biti dobro izbalansiran.

''Ubeđena sam da će nakon sadržajne posete i razgovora sa državnim vrhom, skupštinskim Odborom za evrointegracije i poslanicima vladajuće većine i opozicije izveštaj o Srbiji biti dobro izbalansiran i tako predstavljen evropskom parlamentu'', rekla je Gojković.

Kako kaže, ubeđena je i da je najvažnija poruka ta da će Srbija u 2015. godini moći da otvori jedno, a možda i više pregovaračkih poglavlja i da se nalazi na dobrom putu, putu privrednih, ekonomskih i političkih reformi koje su primećene od strane evropskih zvaničnika.

''Zadovoljstvo mi je bilo što je izvestilac o napretku Srbije na evropskom putu proveo toliko vremena u parlamentu čime je istakao veliku ulogu parlamenta u procesu evrointegracija naše države'', zaključila je Gojković.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Drekavac

20.02.2015 11:54

A kad ces ti odgovarati za lopovluke u Novom Sadu?????

ODGOVORITE