Мале богиње оштећују мозак

Морбиле могу да имају тешке последице код невакцинисаних трудница. Случајеви инфекције морбилама у трудноћи су ретки, јер је већина жена у детињству примила заштиту од ове болести.

Здравље 20.02.2015 | 10:11
Мале богиње оштећују мозак

ЕПИДЕМИЈЕ малих богиња који се између осталог повезују и са све мањим обухватом деце обавезном вакцинацијом, нарочито озбиљне последице могу да имају за труднице које дођу у контакт са оболелима. То код њих може да доведе до тешких оштећења, и губитка плода, углавном у случајевима ако трудница у детињству није примила ММР вакцину, која штити и од ове болести, или није прележала мале богиње.

У јеку епидемија малих богиња , стручњаци упозоравају да се трудница без обзира на то да ли је вакцином заштићена од малих богиња, може заразити ако њен имуни одговор на овај вирус није довољно јак. Али, ако је имунитет слаб, вирус лако допре у организам мајке, и преко плаценте зарази и плод.

Према речима професора др Дарка Ножића, начелника Клинике за инфективне и тропске болести Војномедицинске академије, мале богиње су једна од најзаразнијих инфекција:

- Болест се преноси директно, капљичним путем. Довољно је да трудница буде у близини зараженог није потребан чак директан контакт, да би вирус доспео у организам.

Вирус морбила не оштећује плод под условом да је трудница вакцинисана или је прележала мале богиње. Случајеви трудница инфицираних морбилама су ретки, јер је већина њих у детињству примила заштиту од ове болести.

- Ако вирус код вакцинисане труднице и допре у организам, одмах ће бити уништен антителима која се активирају, и самим тим штите како мајку тако и бебу од заразе - напомиње проф. Ножић.

Примаријус др Весна Стојановић, начелник болнице за гинекологију и акушерство КБЦ "Звездара" каже да је најопасније ако се труднице које нису заштићене од заразе морбилама у првом триместру трудноће:

- Током прва три месеца трудноће вируси могу да направе највећу штету по плод: може да наступи смрт плода, или да дође до оштећења разних органа, најчешће срца. Такође, последице могу да буду и да беба касније не види или не чује. Осим тога, може да дође и до застоја у расту бебе, затим до превременог пуцања водењака и превременог порођаја.

У каснијим фазама трудноће, у другом или трећем триместру, беба може да оболи, али ће се лакше изборити и последица вероватно неће ни бити. Веома ризичан период је и неколико дана пре порођаја и два дана по порођају, јер је беба изложена вирусу, а да није имала времена да прими антитела.

ИМУНИТЕТ
БЕБА је заштићена мајчиним имунитетом шест месеци од рођења, али ако дође у контакт са вирусом малих богиња после тог периода, све до вакцинације, лако може да оболи.

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мики

20.02.2015 09:53

Ја сам против вакцина и то је отров за дјецу, јер исто обољевају и вакцинисана и невакцинисана дјеца то је прица само да би фармацеутска индустрија зивјела јер је сад побуна против вакцина па одједном морбили и то је пустено од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈБ

23.02.2015 12:14

Да постоји вакцина против еболе, да ли би се вакцинисао?

Name

ре мики

20.02.2015 17:25

Вакцине и Пеницилин су продужиле вијек човјечанству за 20 година- статистика. Кад би се нашао лијек за рак продужење животног вијека човјечанства не би била толика. Битно је едуковати становништво, али народ више никоме и ничему не вјерује- хиљаду пута је намагарчен. ВАКЦИНЕ НИСУ ОТРОВ, важно је поуздан произвођач, транспорт, чување и вакцинисање у право вријеме.

ОДГОВОРИТЕ