Male boginje oštećuju mozak

Morbile mogu da imaju teške posledice kod nevakcinisanih trudnica. Slučajevi infekcije morbilama u trudnoći su retki, jer je većina žena u detinjstvu primila zaštitu od ove bolesti.

Zdravlje 20.02.2015 | 10:11
Male boginje oštećuju mozak

EPIDEMIJE malih boginja koji se između ostalog povezuju i sa sve manjim obuhvatom dece obaveznom vakcinacijom, naročito ozbiljne posledice mogu da imaju za trudnice koje dođu u kontakt sa obolelima. To kod njih može da dovede do teških oštećenja, i gubitka ploda, uglavnom u slučajevima ako trudnica u detinjstvu nije primila MMR vakcinu, koja štiti i od ove bolesti, ili nije preležala male boginje.

U jeku epidemija malih boginja , stručnjaci upozoravaju da se trudnica bez obzira na to da li je vakcinom zaštićena od malih boginja, može zaraziti ako njen imuni odgovor na ovaj virus nije dovoljno jak. Ali, ako je imunitet slab, virus lako dopre u organizam majke, i preko placente zarazi i plod.

Prema rečima profesora dr Darka Nožića, načelnika Klinike za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije, male boginje su jedna od najzaraznijih infekcija:

- Bolest se prenosi direktno, kapljičnim putem. Dovoljno je da trudnica bude u blizini zaraženog nije potreban čak direktan kontakt, da bi virus dospeo u organizam.

Virus morbila ne oštećuje plod pod uslovom da je trudnica vakcinisana ili je preležala male boginje. Slučajevi trudnica inficiranih morbilama su retki, jer je većina njih u detinjstvu primila zaštitu od ove bolesti.

- Ako virus kod vakcinisane trudnice i dopre u organizam, odmah će biti uništen antitelima koja se aktiviraju, i samim tim štite kako majku tako i bebu od zaraze - napominje prof. Nožić.

Primarijus dr Vesna Stojanović, načelnik bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Zvezdara" kaže da je najopasnije ako se trudnice koje nisu zaštićene od zaraze morbilama u prvom trimestru trudnoće:

- Tokom prva tri meseca trudnoće virusi mogu da naprave najveću štetu po plod: može da nastupi smrt ploda, ili da dođe do oštećenja raznih organa, najčešće srca. Takođe, posledice mogu da budu i da beba kasnije ne vidi ili ne čuje. Osim toga, može da dođe i do zastoja u rastu bebe, zatim do prevremenog pucanja vodenjaka i prevremenog porođaja.

U kasnijim fazama trudnoće, u drugom ili trećem trimestru, beba može da oboli, ali će se lakše izboriti i posledica verovatno neće ni biti. Veoma rizičan period je i nekoliko dana pre porođaja i dva dana po porođaju, jer je beba izložena virusu, a da nije imala vremena da primi antitela.

IMUNITET
BEBA je zaštićena majčinim imunitetom šest meseci od rođenja, ali ako dođe u kontakt sa virusom malih boginja posle tog perioda, sve do vakcinacije, lako može da oboli.

Izvor: Novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

miki

20.02.2015 09:53

Ja sam protiv vakcina i to je otrov za djecu, jer isto oboljevaju i vakcinisana i nevakcinisana djeca to je prica samo da bi farmaceutska industrija zivjela jer je sad pobuna protiv vakcina pa odjednom morbili i to je pusteno od njih

ODGOVORITE
Name

JB

23.02.2015 12:14

Da postoji vakcina protiv ebole, da li bi se vakcinisao?

Name

re miki

20.02.2015 17:25

Vakcine i Penicilin su produžile vijek čovječanstvu za 20 godina- statistika. Kad bi se našao lijek za rak produženje životnog vijeka čovječanstva ne bi bila tolika. Bitno je edukovati stanovništvo, ali narod više nikome i ničemu ne vjeruje- hiljadu puta je namagarčen. VAKCINE NISU OTROV, važno je pouzdan proizvođač, transport, čuvanje i vakcinisanje u pravo vrijeme.

ODGOVORITE