Њемци рекли "не" Грцима

Иако су нови грчки лидери попустили и затражили продужење програма помоћи уз надзор "тројке", што је наишло на одобравање ЕУ, Немачка је рекла "не".

Свијет 19.02.2015 | 16:23
Њемци рекли "не" Грцима

У тренутку у којем портпарол председника Европске комисије Жан-Клода Јункера каже да је "писмо Грчке позитиван сигнал, који би могао да утре пут разумном компромису у интересу стабилности читаве еврозоне", из Немачке стиже оштар одговор у коме се оцењује да предлог Атине "није нешто што води ка суштинском решењу".

Како преносе светски медији, Берлин неће одговорити позитивно на захтев Грчке уз образложење да њихов програм "нема довољну потпору да би се одобрило краткорочно премошћавање отплате дуга".

"Писмо Атине није предлог који би довео до суштинског решења. У својој суштини њихов предлог иде ка премошћавању дуговања, али без испуњавања обавеза предвиђених програмом помоћи. Писмо није у складу са критеријумима које је еврогрупа договорила у понедељак", навео је портпарол немачког министарства финансија Мартин Јегер.

У светлу опречних изјава из Брисела и Берлина, питање је како ће се остале утицајне чланице ЕУ до краја дана поставити према предлогу Грчке.

Подсетимо, агенција Блумберг је почетком месеца оценила да је немачка канцеларка Ангела Меркел "спремна на игру чекања".

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

19.02.2015 15:31

Немци их навукли на еуро који сада могу да настампају па да дају кредит тако да је боље да Грцка изадје из еурозоне и стампа свој новац па изводи јавне радове и запосли свој народ с не да просе еуре од Немаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормала

19.02.2015 15:36

Брига ЕУ што су ови давали лажна обечања бирачима и сад их не могу испунити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истом мјером

19.02.2015 18:11

Реците Грци и ви Свабама не.

ОДГОВОРИТЕ