Njemci rekli "ne" Grcima

Iako su novi grčki lideri popustili i zatražili produženje programa pomoći uz nadzor "trojke", što je naišlo na odobravanje EU, Nemačka je rekla "ne".

Svijet 19.02.2015 | 16:23
Njemci rekli "ne" Grcima

U trenutku u kojem portparol predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera kaže da je "pismo Grčke pozitivan signal, koji bi mogao da utre put razumnom kompromisu u interesu stabilnosti čitave evrozone", iz Nemačke stiže oštar odgovor u kome se ocenjuje da predlog Atine "nije nešto što vodi ka suštinskom rešenju".

Kako prenose svetski mediji, Berlin neće odgovoriti pozitivno na zahtev Grčke uz obrazloženje da njihov program "nema dovoljnu potporu da bi se odobrilo kratkoročno premošćavanje otplate duga".

"Pismo Atine nije predlog koji bi doveo do suštinskog rešenja. U svojoj suštini njihov predlog ide ka premošćavanju dugovanja, ali bez ispunjavanja obaveza predviđenih programom pomoći. Pismo nije u skladu sa kriterijumima koje je evrogrupa dogovorila u ponedeljak", naveo je portparol nemačkog ministarstva finansija Martin Jeger.

U svetlu oprečnih izjava iz Brisela i Berlina, pitanje je kako će se ostale uticajne članice EU do kraja dana postaviti prema predlogu Grčke.

Podsetimo, agencija Blumberg je početkom meseca ocenila da je nemačka kancelarka Angela Merkel "spremna na igru čekanja".

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

19.02.2015 15:31

Nemci ih navukli na euro koji sada mogu da nastampaju pa da daju kredit tako da je bolje da Grcka izadje iz eurozone i stampa svoj novac pa izvodi javne radove i zaposli svoj narod s ne da prose eure od Nemaca

ODGOVORITE
Name

normala

19.02.2015 15:36

Briga EU što su ovi davali lažna obečanja biračima i sad ih ne mogu ispuniti!

ODGOVORITE
Name

istom mjerom

19.02.2015 18:11

Recite Grci i vi Svabama ne.

ODGOVORITE