Србац: Знањем до високих приноса

Лијевче поље има велики потенцијал за производњу хране - плодну земљу и вриједне људе који су у стању да остваре квалитетне резултете чак и у екстремним временским условима уз помоћ стручњака код избора технологије и примјене науке која ће дати најбоље приносе, изјавио је проф. др Војислав Тркуља, директор Пољопривредног института Републике Српске на семинару организованом за пољопривреднике Лијевча поља у Кукуљама.

Република Српска 19.02.2015 | 15:39
Србац: Знањем до високих приноса

Он је нагласио да ће овај институт до краја прољећа организовати тридесетак предавања широм Републике Српске како би се пољопривредницима пренијели резултати дугогодишњег истраживања у области производње кукуруза, стрних жита, поврћа и крмног биља од чега живи највећи број произвођача Српске.

Шеф Завода за кукуруз , Славко Радановић, нагласио је да већ неколкко година временски услови не иду на руку пољопривредницима, јер се смијењују екстремне суше и поплаве, које наносе велике штете, па је задатак науке да помогне пољопривредницима да и у таквим условима остваре рентабилну производњу.

О најновијим техничко-технолошким достигнућима у овој области говорили су још проф. др Ново Пржуљ са Пољопривредног факултета, Жељко Лакић, шеф Завода за крмно биље Пољопривредног института и Драган Мандић, шеф Завода за стрна жита.

Семинар је изазвао велико интересовање ратара Лијевче поља, који су били задовољни, јер су из прве руке добили многе савјете и препоруке пред предстојеће пољопривредне радове.

"Иако имамо вишегодишње искуство у производњи ратарских култура, од пољопривредних стручњака смо сазнали много тога што нисмо знали, а поготово када је ријеч о обради земљишта, одабиру сјемена, примјени заштитних средстава у шушном периоду или након поплава", каже повртар Радојица Видовић из Кукуља.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 0

Оставите коментар