Srbac: Znanjem do visokih prinosa

Lijevče polje ima veliki potencijal za proizvodnju hrane - plodnu zemlju i vrijedne ljude koji su u stanju da ostvare kvalitetne rezultete čak i u ekstremnim vremenskim uslovima uz pomoć stručnjaka kod izbora tehnologije i primjene nauke koja će dati najbolje prinose, izjavio je prof. dr Vojislav Trkulja, direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske na seminaru organizovanom za poljoprivrednike Lijevča polja u Kukuljama.

Republika Srpska 19.02.2015 | 15:39
Srbac: Znanjem do visokih prinosa

On je naglasio da će ovaj institut do kraja proljeća organizovati tridesetak predavanja širom Republike Srpske kako bi se poljoprivrednicima prenijeli rezultati dugogodišnjeg istraživanja u oblasti proizvodnje kukuruza, strnih žita, povrća i krmnog bilja od čega živi najveći broj proizvođača Srpske.

Šef Zavoda za kukuruz , Slavko Radanović, naglasio je da već nekolkko godina vremenski uslovi ne idu na ruku poljoprivrednicima, jer se smijenjuju ekstremne suše i poplave, koje nanose velike štete, pa je zadatak nauke da pomogne poljoprivrednicima da i u takvim uslovima ostvare rentabilnu proizvodnju.

O najnovijim tehničko-tehnološkim dostignućima u ovoj oblasti govorili su još prof. dr Novo Pržulj sa Poljoprivrednog fakulteta, Željko Lakić, šef Zavoda za krmno bilje Poljoprivrednog instituta i Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita.

Seminar je izazvao veliko interesovanje ratara Lijevče polja, koji su bili zadovoljni, jer su iz prve ruke dobili mnoge savjete i preporuke pred predstojeće poljoprivredne radove.

"Iako imamo višegodišnje iskustvo u proizvodnji ratarskih kultura, od poljoprivrednih stručnjaka smo saznali mnogo toga što nismo znali, a pogotovo kada je riječ o obradi zemljišta, odabiru sjemena, primjeni zaštitnih sredstava u šušnom periodu ili nakon poplava", kaže povrtar Radojica Vidović iz Kukulja.

Autor: Savo Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar