Прекинут генерални штрајк у "Унису"

Радници Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте прекинули су генерални штрајк, који су започели 5. фебруара, јер је послодавац испунио дио тражених обећања, али су оставили могућност поновног ступања у штрајк уколико у наредним данима послодавац не испуни и остале захтјеве радника, потврђено је Срни из штрајкачког одбора.

Република Српска 19.02.2015 | 11:41
Прекинут генерални штрајк у "Унису"

Генерални директор фабрике и управа обезбиједили су исплату половине децембарске плате из 2013. године за дио радника којима нису исплаћене, исплаћена је јануарска плата из 2014. године, а стигла је писана одлука већинског власника капитала, компаније "Балкан стил", о намјери да се настави производња.

"Органи `Балкан стила` донијели су одлуку да се `Унису` изађе у сусрет и помогне око отпочињања производње. `Балкан стил` ће обезбиједити три пута по два милиона евра за покретање мјесечног циклуса производње на нивоу од пет тона. Након тромјесечног циклуса, према Вашем захтјеву, Унис би требао да самостално настави куповину репроматеријала и финансирање производње", наведено је у допису компаније "Балкан стил", коју је потписао предсједник Горан Томић.

У истом допису из "Балкан стила" се наводи могућност нове помоћи "Унису" око набавке сировина за производњу, уколико се одлуче на повећање мјесечне производње, те ће управа размотрити могућност докапитализације фабрике тек након успостављања "регуларне и континуиране производње".

Генерални директор Фабрике цијеви "Унис" Дервента Миле Георгиевски упознао је раднике да је формиран тим који ће радити на деблокади рачуна, без чега фабрика не може отпочети са радом, те додао да ће се обратити институцијама Републике Српске и банкама које су блокирале жиро-рачуне, од којих очекује разумијевање и помоћ.

Георгиевски је обећао да неће бити отпуштања радника.

Штрајкачки одбор донио је одлуку да радници прекину генерални штрајк, али су ново окупљање заказали за 5. март у 10.00 часова, када ће одлучити који су даљњи потези.

Коментари / 0

Оставите коментар