Шкотска прогласила онлајн независност

Неколико мјесеци након што је гласала против отцјепљења од Велике Британије, Шкотска је извојевала сецесију - барем на интернету.

Свијет 19.02.2015 | 08:24
Шкотска прогласила онлајн независност

Влада у Единбургу је замијенила стари домен гов.ук, који такође користе британска министарства у Лондону, новим под називом ".сцот".

Главни вебсајт шкотске владе сада гласи www.гов.сцот. Стари вебсајт www.сцотланд.гов.ук није угашен и моћиће и даље да се користи.

"Коришћење домена .сцот као примарне веб адресе биће видљив симбол онлајн присуства шкотске владе и наших веза са Шкотланђанима широм свијета који желе да изразе свој идентитет или афинитет на интернету", изјавио је замјеник шкотског премијера Џон Свини.

Домен .сцот је уведен у септембру и досад је добио више од 8.000 инкарнација, навела је шкотска влада.

Бивши шкотски премијер Алекс Салмонд, који је предводио кампању за независност Шкотске на септембарском референдуму, годинама уназад је заговарао увођење домена шкотског назива, сматрајући да би се њиме створила "онлајн заједница дефинисана залагањем за шкотски идентитет, културу и економију".

Салмонд је дао оставку на мјесто премијера и лидера Шкотске националне партије након пораза на референдуму, на ком је са 55 одсто гласова одбачен предлог за проглашење шкотске независности.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лапсус лингуае

19.02.2015 08:31

зар није могло www.гов.сц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

19.02.2015 14:51

Одмах се знало да референдум неће проћи иако би у реалним условима Шкотска већ била самостална. То би довело Енглеску, ЕУ, УСА и НАТО у огроман губитак у сваком смислу. Војно, монетарно, стратешки и још много тога. Неки Шкоти би требали да се више упуте шта су им мазохистички Енглези радили у историји, и сада би да могу. Сигурно да ово није крај него почетак. Већина младих је за одцјепљење.

ОДГОВОРИТЕ