Прољећна сјетва на 20 одсто више ораница

Прољетна сјетва у Семберији биће обављена на 20 одсто више ораница у односу на прошлу годину у којој је поплава у мају уништила велики дио сјетвених површина под прољетним културама.

Република Српска 18.02.2015 | 18:08
Прољећна сјетва на 20 одсто више ораница

Према подацима Одјељења за пољопривреду Бијељине, јарим усјевима ће овог прољећа бити засијано више од 32 хектара, чиме је искориштеност ораничних површина достигла 99 одсто.

Као и претходних година, кукуруз је у Семберији водећа ратарска култура којом ће бити засијано око 81 одсто сјетвених површина, на 11 одсто ораница планиран је узгој поврћа, док ће по три одсто сјетвених површина бити засијано индустријским и крмним биљем.

Очекује се да ће малопродајне цијене сјеменског материјала бити приближно на прошлогодишњем нивоу, уз нешто нижу цијену сјеменског кукуруза који је прошле године коштао између 70 и 90 КМ за паковање од 25.000 зрна.

Укупне потребе пољопривредника Семберије за минералним ђубривима у првој половини године су око 27.000 тона, потребе за хемијским средствима за заштиту биља у овом периоду процијењене су на око 200 тона, а на тржишту овог репроматеријала има у довољним количинама са цијенама које су на прошлогодишњем нивоу.

У градском Одјељењу за пољопривреду надају се да ће произвођачима који су претрпјели огромну штету од поплава и града прошле године помоћ ресорног министарства стићи прије прољетне сјетве, што би олакшало опоравак аграра.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бане

18.02.2015 18:36

Хоце хоце бит це то успјесна сјетва, Кљајцин пере милионе????

ОДГОВОРИТЕ