Proljećna sjetva na 20 odsto više oranica

Proljetna sjetva u Semberiji biće obavljena na 20 odsto više oranica u odnosu na prošlu godinu u kojoj je poplava u maju uništila veliki dio sjetvenih površina pod proljetnim kulturama.

Republika Srpska 18.02.2015 | 18:08
Proljećna sjetva na 20 odsto više oranica

Prema podacima Odjeljenja za poljoprivredu Bijeljine, jarim usjevima će ovog proljeća biti zasijano više od 32 hektara, čime je iskorištenost oraničnih površina dostigla 99 odsto.

Kao i prethodnih godina, kukuruz je u Semberiji vodeća ratarska kultura kojom će biti zasijano oko 81 odsto sjetvenih površina, na 11 odsto oranica planiran je uzgoj povrća, dok će po tri odsto sjetvenih površina biti zasijano industrijskim i krmnim biljem.

Očekuje se da će maloprodajne cijene sjemenskog materijala biti približno na prošlogodišnjem nivou, uz nešto nižu cijenu sjemenskog kukuruza koji je prošle godine koštao između 70 i 90 KM za pakovanje od 25.000 zrna.

Ukupne potrebe poljoprivrednika Semberije za mineralnim đubrivima u prvoj polovini godine su oko 27.000 tona, potrebe za hemijskim sredstvima za zaštitu bilja u ovom periodu procijenjene su na oko 200 tona, a na tržištu ovog repromaterijala ima u dovoljnim količinama sa cijenama koje su na prošlogodišnjem nivou.

U gradskom Odjeljenju za poljoprivredu nadaju se da će proizvođačima koji su pretrpjeli ogromnu štetu od poplava i grada prošle godine pomoć resornog ministarstva stići prije proljetne sjetve, što bi olakšalo oporavak agrara.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bane

18.02.2015 18:36

Hoce hoce bit ce to uspjesna sjetva, Kljajcin pere milione????

ODGOVORITE