Суд БиХ ослободио Младена Ждрала

Суд БиХ ослободио је Младена Ждрала оптужби за саизвршилаштво у троструком убиству у сарајевском насељу Враца 2005. године, када су убијени Милорад Тодоровић, Радомир Јанковић и Есад Шендеровић, а тешко рањен Мурат Комарица.

Босна и Херцеговина 17.02.2015 | 16:55
Суд БиХ ослободио Младена Ждрала

Предсједавајући Судског вијећа Мирсад Стрика појаснио је да у првостепеном поступку није ван сваке сумње доказано да је Ждрале починио ово кривично дјело које му је стављено на терет.

"Након доказног поступка и увида у материјалне доказе, Суд не може са потпуном сигурношћу утврдити чињенице које су у оптужници наведене на штету оптуженог и нема довољно доказа за такав закључак", рекао је Стрика.

Он је истакао да није утврђено да је Ждрале учествовао у припремним радњама за ово убиство, крађи "аудијаА6" са којим се убица довезао на мјесто убиства, нити у набављању аутоматске пушке из које је извршено убиство.

"Остало је недоказано и то да је оптужени учествовао у прибављању података о кретању Тодоровића, као и то да се налазио на мјесту возача у `аудијуА6`, прије него што је извршено кривично дјело", навео је Стрика.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић најавио је да ће Тужилаштво БиХ уложити жалбу на ову пресуду Суда, наводећи да Тужилаштво није задовољно и да ће у жалбеном поступку доказати кривицу оптуженог.

Бранилац Ждрала, Керим Челик задовољан је ослобађајућом пресудом и сматра да је Тужилаштво БиХ цијелу оптужницу заснивало само на индицијама.

Ждрале ће бити данас пуштен из притвора.

Породице настрадалих су изразили огорчење због овакве пресуде Суда БиХ, наводећи да је суђење било фарса и да су изгубили повјерење у рад судова у БиХ.

У оптужници Тужилаштва БиХ наводи се да је Ждрале оптужен да је 2005. године заједно са Борисом Говедарицом организовао убиство Милорада Тодоровића, приликом чије ликвидације су убијене још двије особе.

И Борис Говедарица је касније убијен, у августу 2007. године.

Према оптужници, приликом убиства Тодоровића 18. новембра 2005. године у угоститељском објекту "Два бора" у сарајевском насељу Враца убијени су Тодоровићев тјелохранитељ Радомир Јанковић и конобар Есад Шендеровић, а тешко је рањен Мурат Комарица.

У оптужници се наводи да је Тодоровић убијен када је Говедарица кроз прозор ресторана "Два бора" из аутоматске пушке испалио рафал.

Хици су, осим Тодоровића, погодили Јанковића, Шендеровића и Комарицу.

Говедарица је послије убиства ушао у возило у којем га је чекао Ждрале, послије чега су заједно побјегли према Источном Сарајеву у већ раније припремљену гаражу.

Према оптужници, Ждрале и Говедарица су прије тога из њима познатих разлога договорили убиство Тодоровића, па су у ноћи између 3. и 4. новембра 2005. године украли аутомобил и набавили дипломатске таблице, које су поставили на то возило.

Затим су набавили аутоматску пушку и у Источном Сарајеву изнајмили гаражу за скривање аутомобила.

Младен Ждрале је раније сумњичен да је у јулу 2004. године у Палама убио Милорадовог брата Жељка Тодоровића и његову супругу Микицу.

Полиција је послије тог убиства ухапсила Ђорђа Ждралу, Бориса Говедарицу и Мирослава Шкобу, али су они касније ослобођени.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

????

17.02.2015 16:21

Сами се поубијали... каква дрзава таква власт, суд, ентитет... украдес кликер робија, ово остало је сица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСМЕТ

17.02.2015 16:46

Видите да и србе ослобађају ако су невини нема драконских казни,гдје су сада заштитници н.интереса

ОДГОВОРИТЕ