Рендген одлази у заборав

Научници Универзитета Твенте (Холандија) нашли су начин како да гледају кроз непровидне баријере. Како преноси часопис “Нејчер”, то се постиже бележењем таласних дужина видљиве светлости која може да прође кроз чврсте материјала попут боје или коже. Научници сада раде на методама сабирања разасуте светлости која је прошла кроз непровидну баријеру како би с друге стране баријере створили употребљиву слику.

Занимљивости 17.02.2015 | 09:10
Рендген одлази у заборав

Научници Алард Моск и Иво Велекоп још су 2007. покушали да пошаљу зрак видљиве светлости кроз стаклену плочицу прекривену белом бојом и фокусирају зрак на другој страни. Супротно очекивањима, успели су у томе.

- Ја сам заиста само хтео то да пробам зато што то нико никада раније није учинио - рекао је Моск.

Он и његов тим користили су “светлосно-просторни модулатор” да би контролисали трансмисију различитих делова светлосног зрака док је пролазио кроз обојену стаклену плочу. Детектор на другој страни плоче регистровао је светлосну трансмисију, а компјутер је пратио таласне дужине које је бележио детектор.

У две различите студије, научници су успешно оптички фокусирали светлосне зраке кроз танак материјал као што су мишје уши, али нека биолошка ткива, нарочито она која се покрећу и истежу, тежа су за рад. Међутим, чињеница да је могуће радити са биолошким ткивима значи да би видљиве светлосне слике унутрашњих органа човека могле да учине излишним инвазивне хируршке захвате.

Видљива светлост - велики помак у медицини

Видљива светлост има већу резолуцију од слика коју производе рендгенски зраци, будући да таласне дужине могу да ступе у интеракцију са органским молекулима.
Међутим, управо те интеракције отежавају рад са видљивом светлошћу.

Када видљива светлост ступи у интеракцију са органским молекулима, тај материјал може или да распрши или апсорбује њене фотоне. Апсорпција ће изменити добијену слику и учинити је бескорисном, али распршивање значи прилику за научнике да је обнове.

За сада се све своди на лабораторијска истраживања и проћи ће још доста времена пре него што буде могућа примена ових сазнања о пракси. Научници тврде да би технологија, осим у сврху лечења, могла да се користи за потребе војске или у рестаурацији уметничких дела како би се видели доњи слојеви боје.

Иако су многи научници испробали различите врсте оптичког снимања, до сада се ниједна техника није посебно истакла.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар