Rendgen odlazi u zaborav

Naučnici Univerziteta Tvente (Holandija) našli su način kako da gledaju kroz neprovidne barijere. Kako prenosi časopis “Nejčer”, to se postiže beleženjem talasnih dužina vidljive svetlosti koja može da prođe kroz čvrste materijala poput boje ili kože. Naučnici sada rade na metodama sabiranja razasute svetlosti koja je prošla kroz neprovidnu barijeru kako bi s druge strane barijere stvorili upotrebljivu sliku.

Zanimljivosti 17.02.2015 | 09:10
Rendgen odlazi u zaborav

Naučnici Alard Mosk i Ivo Velekop još su 2007. pokušali da pošalju zrak vidljive svetlosti kroz staklenu pločicu prekrivenu belom bojom i fokusiraju zrak na drugoj strani. Suprotno očekivanjima, uspeli su u tome.

- Ja sam zaista samo hteo to da probam zato što to niko nikada ranije nije učinio - rekao je Mosk.

On i njegov tim koristili su “svetlosno-prostorni modulator” da bi kontrolisali transmisiju različitih delova svetlosnog zraka dok je prolazio kroz obojenu staklenu ploču. Detektor na drugoj strani ploče registrovao je svetlosnu transmisiju, a kompjuter je pratio talasne dužine koje je beležio detektor.

U dve različite studije, naučnici su uspešno optički fokusirali svetlosne zrake kroz tanak materijal kao što su mišje uši, ali neka biološka tkiva, naročito ona koja se pokreću i istežu, teža su za rad. Međutim, činjenica da je moguće raditi sa biološkim tkivima znači da bi vidljive svetlosne slike unutrašnjih organa čoveka mogle da učine izlišnim invazivne hirurške zahvate.

Vidljiva svetlost - veliki pomak u medicini

Vidljiva svetlost ima veću rezoluciju od slika koju proizvode rendgenski zraci, budući da talasne dužine mogu da stupe u interakciju sa organskim molekulima.
Međutim, upravo te interakcije otežavaju rad sa vidljivom svetlošću.

Kada vidljiva svetlost stupi u interakciju sa organskim molekulima, taj materijal može ili da rasprši ili apsorbuje njene fotone. Apsorpcija će izmeniti dobijenu sliku i učiniti je beskorisnom, ali raspršivanje znači priliku za naučnike da je obnove.

Za sada se sve svodi na laboratorijska istraživanja i proći će još dosta vremena pre nego što bude moguća primena ovih saznanja o praksi. Naučnici tvrde da bi tehnologija, osim u svrhu lečenja, mogla da se koristi za potrebe vojske ili u restauraciji umetničkih dela kako bi se videli donji slojevi boje.

Iako su mnogi naučnici isprobali različite vrste optičkog snimanja, do sada se nijedna tehnika nije posebno istakla.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar