Како доживјети стоту?

Доживети стоту је, нема сумње, својеврсни подвиг, али је још већи изазов превалити ту старосну границу.

Занимљивости 15.02.2015 | 18:40
Како доживјети стоту?

Пет дама, које се могу подичити титулом најстаријих жена на свету, рођене су све у XИX веку. Ове супер-баке су преживеле два светска рата, биле савременице поморске трагедије Титаника, првих корака у освајању свемира и многих других важних догађаја. Оно што највише зачуђује, пак, је чињеница да је када су се родиле просечни животни век Американаца износио свега 60 година.

Најстарија међу њима, Јапанка Мисао Окава је готово удвистручила тај "улог" будући да ће за коју седмицу одувати 117 свећица на рођенданској торти.

Рођена у Осаки 1898, Мисао је постала најстарија особа на свету након смрти 2013. свог земљака Ђироемона Кимуре. Живи у старачком дому и једе три комплетна оброка дневно. Највише воли суши и инсистира да ово јело буде на менију барем једном месечно. Мисао се увек руководила паролом: "јести, спавати, живети дуго"."Треба знати опустити се", изјавила је приликом свог 116. рођендана јапанска стогодишњакиња која од када зна за себе спава осам сати дневно. Г

ертруда Вивер из Арканзаса је са 116 година најстарија Американка. Рођена је 4. јула, на Дан независности САД. И она живи у дому, а оно што је одржава активном је, како каже, вера у Бога. "Морате слушати Бога и никог другог", казала је недавно у интервјуу за лист Камден њуз. "Будите послушни, поштујте закон и немојте бринути ни о чему другом", поручила је Гертруда.

Њена годину дана млађа земљакиња Џералин Тали из Мичигена била је у браку 52 године, све до смрти супруга. Она данас живи са ћерком, воли да се игра са чукун-чукун унуцима и редовно учествује у годишњем такмичењу у риболову. Њен савет за дуговечност: "Чини другом оно што би желео да он теби чини, то је сва моја филозофија".

Сузана Машет Џонс има 115 година и рођена је Њујорчанка. За доручак обожава да једе кајгану са сланином и овсену кашу. Нема никаквих здравствених проблема осим глаукома на једном оку и повишеног притиска.Највише пажње у облачењу посвећује доњем вешу: "Никада нисте превише стари за фине ствари!".

Италијанка Ема Морано-Мартинуци је рођена у новембру 1899. Своју дуговечност, тврди она, дугује необичној исхрани. Наиме, када јој је било 20 година, лекар јој је саветовао да једе једно живо и једно тврдо кувано јаје дневно и она је то дисциплиновано ради свих ових година.Према писању листа Стампа, вечера јој се састоји од шоље млека, након чега одлази у кревет тачно у 19 сати и спава све до 6 изјутра.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

15.02.2015 17:53

Каквих 100 Год.Ми странци сто радимо у Дијаспори,можемо само да сањамо да ћемо,да живимо 100 Год!Тјерају нас да радимо као Роботи,а они Пиано(полако)!!!Ако ми дозивимо 75Год.Онда смо ми врло добри!Ето толико од мене људи...

ОДГОВОРИТЕ