Kako doživjeti stotu?

Doživeti stotu je, nema sumnje, svojevrsni podvig, ali je još veći izazov prevaliti tu starosnu granicu.

Zanimljivosti 15.02.2015 | 18:40
Kako doživjeti stotu?

Pet dama, koje se mogu podičiti titulom najstarijih žena na svetu, rođene su sve u XIX veku. Ove super-bake su preživele dva svetska rata, bile savremenice pomorske tragedije Titanika, prvih koraka u osvajanju svemira i mnogih drugih važnih događaja. Ono što najviše začuđuje, pak, je činjenica da je kada su se rodile prosečni životni vek Amerikanaca iznosio svega 60 godina.

Najstarija među njima, Japanka Misao Okava je gotovo udvistručila taj "ulog" budući da će za koju sedmicu oduvati 117 svećica na rođendanskoj torti.

Rođena u Osaki 1898, Misao je postala najstarija osoba na svetu nakon smrti 2013. svog zemljaka Điroemona Kimure. Živi u staračkom domu i jede tri kompletna obroka dnevno. Najviše voli suši i insistira da ovo jelo bude na meniju barem jednom mesečno. Misao se uvek rukovodila parolom: "jesti, spavati, živeti dugo"."Treba znati opustiti se", izjavila je prilikom svog 116. rođendana japanska stogodišnjakinja koja od kada zna za sebe spava osam sati dnevno. G

ertruda Viver iz Arkanzasa je sa 116 godina najstarija Amerikanka. Rođena je 4. jula, na Dan nezavisnosti SAD. I ona živi u domu, a ono što je održava aktivnom je, kako kaže, vera u Boga. "Morate slušati Boga i nikog drugog", kazala je nedavno u intervjuu za list Kamden njuz. "Budite poslušni, poštujte zakon i nemojte brinuti ni o čemu drugom", poručila je Gertruda.

Njena godinu dana mlađa zemljakinja Džeralin Tali iz Mičigena bila je u braku 52 godine, sve do smrti supruga. Ona danas živi sa ćerkom, voli da se igra sa čukun-čukun unucima i redovno učestvuje u godišnjem takmičenju u ribolovu. Njen savet za dugovečnost: "Čini drugom ono što bi želeo da on tebi čini, to je sva moja filozofija".

Suzana Mašet Džons ima 115 godina i rođena je Njujorčanka. Za doručak obožava da jede kajganu sa slaninom i ovsenu kašu. Nema nikakvih zdravstvenih problema osim glaukoma na jednom oku i povišenog pritiska.Najviše pažnje u oblačenju posvećuje donjem vešu: "Nikada niste previše stari za fine stvari!".

Italijanka Ema Morano-Martinuci je rođena u novembru 1899. Svoju dugovečnost, tvrdi ona, duguje neobičnoj ishrani. Naime, kada joj je bilo 20 godina, lekar joj je savetovao da jede jedno živo i jedno tvrdo kuvano jaje dnevno i ona je to disciplinovano radi svih ovih godina.Prema pisanju lista Stampa, večera joj se sastoji od šolje mleka, nakon čega odlazi u krevet tačno u 19 sati i spava sve do 6 izjutra.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

15.02.2015 17:53

Kakvih 100 God.Mi stranci sto radimo u Dijaspori,možemo samo da sanjamo da ćemo,da živimo 100 God!Tjeraju nas da radimo kao Roboti,a oni Piano(polako)!!!Ako mi dozivimo 75God.Onda smo mi vrlo dobri!Eto toliko od mene ljudi...

ODGOVORITE