Свечано отворен карневал у Рију

Остављајући по страни економске проблеме, корупционашке скандале и недавни пораз на фудбалском терену, становници Бразила су се данас препустили веселој атмосфери петодневне нон-стоп журке која је почела отварањем карневала у Рију.

Путовања 13.02.2015 | 22:13
Свечано отворен карневал у Рију

Након симболичне церемоније примопредаје кључева града, на коју је дошао у лизмузини, у друштву краљице фестивала и две принцезе, "краљ Момо", симбол луде забаве, званично је отворио најпознатији карневал на свету.

"Проглашавам карневал у Рију отвореним", узвикнуо је "краљ Момо", 29-годишњи Вилсон Дијас да Коста Нето, док га је раздрагана маса обасипала конфетама.

Дванаест школа самбе, свака са по неколико стотина играча, надметаће се у недељу и понедељак током Специјалме параде на чувеном "самбадрому" који сваке године привуче око 70.000 посетилаца.

Рио већ одзвања од уличних прослава, тзв. "блокоса", од којих свака покушава да нађача друге буком и шаренилом. Оне чине традиционални део Карневала још од почетка 18. века. Главну реч води најстарија група Рија, Кордо да Бола Прета, основана 1918, око које се окупи до 1,8 милиона људи. Како преноси АФП, ове године се за време карневала у Рију очекује долазак милион туриста.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар