Svečano otvoren karneval u Riju

Ostavljajući po strani ekonomske probleme, korupcionaške skandale i nedavni poraz na fudbalskom terenu, stanovnici Brazila su se danas prepustili veseloj atmosferi petodnevne non-stop žurke koja je počela otvaranjem karnevala u Riju.

Putovanja 13.02.2015 | 22:13
Svečano otvoren karneval u Riju

Nakon simbolične ceremonije primopredaje ključeva grada, na koju je došao u lizmuzini, u društvu kraljice festivala i dve princeze, "kralj Momo", simbol lude zabave, zvanično je otvorio najpoznatiji karneval na svetu.

"Proglašavam karneval u Riju otvorenim", uzviknuo je "kralj Momo", 29-godišnji Vilson Dijas da Kosta Neto, dok ga je razdragana masa obasipala konfetama.

Dvanaest škola sambe, svaka sa po nekoliko stotina igrača, nadmetaće se u nedelju i ponedeljak tokom Specijalme parade na čuvenom "sambadromu" koji svake godine privuče oko 70.000 posetilaca.

Rio već odzvanja od uličnih proslava, tzv. "blokosa", od kojih svaka pokušava da nađača druge bukom i šarenilom. One čine tradicionalni deo Karnevala još od početka 18. veka. Glavnu reč vodi najstarija grupa Rija, Kordo da Bola Preta, osnovana 1918, oko koje se okupi do 1,8 miliona ljudi. Kako prenosi AFP, ove godine se za vreme karnevala u Riju očekuje dolazak milion turista.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar