Србац: Штрајкујући обиљежили празник

Радници Јавне установе „Центар за културу и спорт“ - Србац , који се већ два мјесеца налазе у генералном штрајку због неисплаћених зарада, данас су на скроман начин обиљежили крсну славу „Света Три Јерарха“ и 55. годишњицу од оснивања ове културне установе и још једном скренули пажњу на свој веома тежак материјални положај.

Република Српска 12.02.2015 | 17:24
Србац: Штрајкујући обиљежили празник

Једанаест радника овог центра у штрајку је од 17. децембра прошле године, тако да су затварањем Дома културе и Спортске дворане обустављене све културне и спортске манифестације у овој општини. Они од општине , као оснивача, захтијевају исплату двије и по од заосталих осам плата.

Иако је општина уплатила 25.000 марака за деблокаду рачуна установе и средства за 1,5 плату, радници су уз подршку Управног одбора и Синдиката одлучили да ће почети са радом тек када им се исплати још једна плата, односно 9.000 марака. То би се могло догодити, према обећању начелника општине Драге Ћирића, почетком наредне недјеље.

- Управо данас се навршава 55 година како је основана ова културна установа, а њен положај и нас радника никада до сада није био гори – каже најстарији радник Центра Славко Дабић, који за двије године навршава пун радни стаж за пензионисање. Дабић додаје да нису добили 9,5 плата, да немају топли оброк, зимницу, а здравствене књижице нису овјераване двије године. Он вјерује да је политика умијешала прсте, те да садашња власт нема разумијевања за културу, образовање и спорт, јер - да има - била би одговорнија и нешто учинила да се стање побољша.

Центар за културу и спорт у Српцу основан је 12. фебруара 1960. године под називом Народни универзитет „Ђуро Пуцар - Стари“, да би неколико година касније доживио трансформацију и добио назив Народни универзитет „Угљеша Којадиновић“, у помен на познатог ТВ и филмког глумца Угљешу Којадиновића, а потом садашњи назив „Центар за културу и спорт“. Ова културна установа препознатљива је и по Ликовно-еколошкој колонији „Бардача - Србац“, која дјелује 31 годину и има медјународни карактер са фундусом од 600 вриједних умјетничких дјела.

Изградња Спортске дворане је умногоме допринијела развоју малих спортова, али постала стјециште не само спортских клубова за припреме и такмичења, већ и рекреативце.

- Ове зиме, нажалост, спортски клубови су због штрајка и затварања дворане лишени квалитетних припрема. То је штета, нарочито за младе, који се у овом периоду припремају за такмичења на отвореном простору – каже спортски радник Јовица Ракић. Ракић додаје да се морало наћи рјешење за проблеме у Центру за културу и спорт да не би испаштали спортисти. Истог мишљења су и многи други србачки спортски радници.

Упркос тешком стању, у овој установи смогли су снаге да скромно, али достојансвено обиљеже свој празник.

- Било је добрих људи који су нам изашли у сусрет да организујемо прославу крсне славе. Погача и свијећа, што и јесте слава, а све друго је част – каже радница Мира Паспаљ, која је, истина, очекивала више разумијевања за њихове проблеме и борбу радника за егзистенцију.

Начелник општине Драго Ћирић тврди да је однос власти према радницима Центра био исти као и према радницима осталих јавних предузећа и установа у општини, који се, мање-више, суочавају са истим проблемима – недостатком буџетских средстава.

- Жао ми је што су радници очигледно подлегли манипулацијама СДС-а, чији кадар води ову установу и прави опструкцију. Нама је преостало да дозначимо још 9.000 КМ и тиме измирујемо обавезе према Центру за 2014. годину – каже начелник Ћирић, а радници треба путем синдиката да анализирају очигледне пропусте у раду свог руководства.

Обустављање свих културних и спортских активности, које су у дјелокругу рада ове установе, непромишљен је потез и због тога је присутно незадовољство градјана – додаје начелник Ћирић, који је од децембра прошле године остао без скупштинске подршке, а нова скупштинска већина није формирана, што га спречава да предузима радикалније мјере ради рјешавања проблема у јавним предузећима и установама.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 0

Оставите коментар