Srbac: Štrajkujući obilježili praznik

Radnici Javne ustanove „Centar za kulturu i sport“ - Srbac , koji se već dva mjeseca nalaze u generalnom štrajku zbog neisplaćenih zarada, danas su na skroman način obilježili krsnu slavu „Sveta Tri Jerarha“ i 55. godišnjicu od osnivanja ove kulturne ustanove i još jednom skrenuli pažnju na svoj veoma težak materijalni položaj.

Republika Srpska 12.02.2015 | 17:24
Srbac: Štrajkujući obilježili praznik

Jedanaest radnika ovog centra u štrajku je od 17. decembra prošle godine, tako da su zatvaranjem Doma kulture i Sportske dvorane obustavljene sve kulturne i sportske manifestacije u ovoj opštini. Oni od opštine , kao osnivača, zahtijevaju isplatu dvije i po od zaostalih osam plata.

Iako je opština uplatila 25.000 maraka za deblokadu računa ustanove i sredstva za 1,5 platu, radnici su uz podršku Upravnog odbora i Sindikata odlučili da će početi sa radom tek kada im se isplati još jedna plata, odnosno 9.000 maraka. To bi se moglo dogoditi, prema obećanju načelnika opštine Drage Ćirića, početkom naredne nedjelje.

- Upravo danas se navršava 55 godina kako je osnovana ova kulturna ustanova, a njen položaj i nas radnika nikada do sada nije bio gori – kaže najstariji radnik Centra Slavko Dabić, koji za dvije godine navršava pun radni staž za penzionisanje. Dabić dodaje da nisu dobili 9,5 plata, da nemaju topli obrok, zimnicu, a zdravstvene knjižice nisu ovjeravane dvije godine. On vjeruje da je politika umiješala prste, te da sadašnja vlast nema razumijevanja za kulturu, obrazovanje i sport, jer - da ima - bila bi odgovornija i nešto učinila da se stanje poboljša.

Centar za kulturu i sport u Srpcu osnovan je 12. februara 1960. godine pod nazivom Narodni univerzitet „Đuro Pucar - Stari“, da bi nekoliko godina kasnije doživio transformaciju i dobio naziv Narodni univerzitet „Uglješa Kojadinović“, u pomen na poznatog TV i filmkog glumca Uglješu Kojadinovića, a potom sadašnji naziv „Centar za kulturu i sport“. Ova kulturna ustanova prepoznatljiva je i po Likovno-ekološkoj koloniji „Bardača - Srbac“, koja djeluje 31 godinu i ima medjunarodni karakter sa fundusom od 600 vrijednih umjetničkih djela.

Izgradnja Sportske dvorane je umnogome doprinijela razvoju malih sportova, ali postala stjecište ne samo sportskih klubova za pripreme i takmičenja, već i rekreativce.

- Ove zime, nažalost, sportski klubovi su zbog štrajka i zatvaranja dvorane lišeni kvalitetnih priprema. To je šteta, naročito za mlade, koji se u ovom periodu pripremaju za takmičenja na otvorenom prostoru – kaže sportski radnik Jovica Rakić. Rakić dodaje da se moralo naći rješenje za probleme u Centru za kulturu i sport da ne bi ispaštali sportisti. Istog mišljenja su i mnogi drugi srbački sportski radnici.

Uprkos teškom stanju, u ovoj ustanovi smogli su snage da skromno, ali dostojansveno obilježe svoj praznik.

- Bilo je dobrih ljudi koji su nam izašli u susret da organizujemo proslavu krsne slave. Pogača i svijeća, što i jeste slava, a sve drugo je čast – kaže radnica Mira Paspalj, koja je, istina, očekivala više razumijevanja za njihove probleme i borbu radnika za egzistenciju.

Načelnik opštine Drago Ćirić tvrdi da je odnos vlasti prema radnicima Centra bio isti kao i prema radnicima ostalih javnih preduzeća i ustanova u opštini, koji se, manje-više, suočavaju sa istim problemima – nedostatkom budžetskih sredstava.

- Žao mi je što su radnici očigledno podlegli manipulacijama SDS-a, čiji kadar vodi ovu ustanovu i pravi opstrukciju. Nama je preostalo da doznačimo još 9.000 KM i time izmirujemo obaveze prema Centru za 2014. godinu – kaže načelnik Ćirić, a radnici treba putem sindikata da analiziraju očigledne propuste u radu svog rukovodstva.

Obustavljanje svih kulturnih i sportskih aktivnosti, koje su u djelokrugu rada ove ustanove, nepromišljen je potez i zbog toga je prisutno nezadovoljstvo gradjana – dodaje načelnik Ćirić, koji je od decembra prošle godine ostao bez skupštinske podrške, a nova skupštinska većina nije formirana, što ga sprečava da preduzima radikalnije mjere radi rješavanja problema u javnim preduzećima i ustanovama.

Autor: Savo Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar