Америчка историја линча

Позната имена скоро 4.000 црнаца који су од 1877. до 1950. били жртве расног терора и линча на југу Америке. Међутим, није лако сазнати у којим местима су Афроамериканци свирепо убијани – лажно оптужени, обешени, кастрирани и спаљени. У плану је изградња спомен-обележја које ће подсетити Американце на злу расну историју њихове земље.

Свијет 12.02.2015 | 08:30
Америчка историја линча

Америчка организација "Иницијатива за једнака права" је, након пет година истраживања и обиласка више од 160 места на југу Америке, објавила извештај о историји линчовања у Сједињеним Америчким Државама, пише Њујорк тајмс.

Извештај је заснован на документима старог окружног суда у Даласу, који је претворен у музеј. Нека од линчовања документована су у том музеју, али није лако доћи до имена места у којима су Афроамериканци лажно оптуживани за страшна злодела и свирепо убијани.

Тако се сазнало за Алена Брукса, црног мушкарца који је 1910. године оптужен за сексуално злостављање трогодишње беле девојчице.
Група људи је улетела у судницу, ставила му један крај конопца око врата а други бацила кроз прозор руљи која је напољу чекала и зграбила конопац. Жељни кажњавања "црног силоватеља", извукли су га кроз прозор, вукли по земљи неколико блокова низ главну улицу, да би га на крају убили.

Наводе се примери и јавног мучења тројице црних мушкараца, од којих су двојица готово сигурно била невина. Због оптужби да су убили једну мештанку, наравно белкињу, пред стотину пијаних гледалаца су кастрирани, избодени, претучени, везани и спаљени – у пролеће 1922. године.

Директор "Иницијативе за једнака права" Брајан Стивенсон каже да је следећи корак изградња спомен-обележја у местима у којима су Афроамериканци линчовани, како се не би заборавио терор над недужним људима.

То подразумева прикупљање новца, преговоре са власницима земљишта, али и покретање многих контроверзних питања у вези са болним периодом за данашњу Америку.

Стивенсон истиче да је то и циљ – навести људе да се суоче са зачараним кругом расне историје државе у којој живе, а не да на њу гледају делимично, кроз исечке из историје.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

12.02.2015 07:40

ОД 1887-2015 ЛИНЧ ЦРНАЦА И СРБА (ПРАВОСЛАВАЦА).

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

12.02.2015 15:42

ТО ТИ ЈЕ ДЕМОКРАТИЈА УБИЦЕ ФАШИСТИЦЕ.ИЗРОД ЉУДСКОГ РОДА!!!!!

ОДГОВОРИТЕ