Američka istorija linča

Poznata imena skoro 4.000 crnaca koji su od 1877. do 1950. bili žrtve rasnog terora i linča na jugu Amerike. Međutim, nije lako saznati u kojim mestima su Afroamerikanci svirepo ubijani – lažno optuženi, obešeni, kastrirani i spaljeni. U planu je izgradnja spomen-obeležja koje će podsetiti Amerikance na zlu rasnu istoriju njihove zemlje.

Svijet 12.02.2015 | 08:30
Američka istorija linča

Američka organizacija "Inicijativa za jednaka prava" je, nakon pet godina istraživanja i obilaska više od 160 mesta na jugu Amerike, objavila izveštaj o istoriji linčovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Njujork tajms.

Izveštaj je zasnovan na dokumentima starog okružnog suda u Dalasu, koji je pretvoren u muzej. Neka od linčovanja dokumentovana su u tom muzeju, ali nije lako doći do imena mesta u kojima su Afroamerikanci lažno optuživani za strašna zlodela i svirepo ubijani.

Tako se saznalo za Alena Bruksa, crnog muškarca koji je 1910. godine optužen za seksualno zlostavljanje trogodišnje bele devojčice.
Grupa ljudi je uletela u sudnicu, stavila mu jedan kraj konopca oko vrata a drugi bacila kroz prozor rulji koja je napolju čekala i zgrabila konopac. Željni kažnjavanja "crnog silovatelja", izvukli su ga kroz prozor, vukli po zemlji nekoliko blokova niz glavnu ulicu, da bi ga na kraju ubili.

Navode se primeri i javnog mučenja trojice crnih muškaraca, od kojih su dvojica gotovo sigurno bila nevina. Zbog optužbi da su ubili jednu meštanku, naravno belkinju, pred stotinu pijanih gledalaca su kastrirani, izbodeni, pretučeni, vezani i spaljeni – u proleće 1922. godine.

Direktor "Inicijative za jednaka prava" Brajan Stivenson kaže da je sledeći korak izgradnja spomen-obeležja u mestima u kojima su Afroamerikanci linčovani, kako se ne bi zaboravio teror nad nedužnim ljudima.

To podrazumeva prikupljanje novca, pregovore sa vlasnicima zemljišta, ali i pokretanje mnogih kontroverznih pitanja u vezi sa bolnim periodom za današnju Ameriku.

Stivenson ističe da je to i cilj – navesti ljude da se suoče sa začaranim krugom rasne istorije države u kojoj žive, a ne da na nju gledaju delimično, kroz isečke iz istorije.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

12.02.2015 07:40

OD 1887-2015 LINČ CRNACA I SRBA (PRAVOSLAVACA).

ODGOVORITE
Name

SSSS

12.02.2015 15:42

TO TI JE DEMOKRATIJA UBICE FAŠISTICE.IZROD LJUDSKOG RODA!!!!!

ODGOVORITE