БиХ близу телевизијскг мрака!

Приближава се 17. јуни, датум када ће Босна и Херцеговина остати без аналогног сигнала. До данас није ништа конкретно урађено на дигатилизацији, па је све извјесније да ће грађани наше земље остати у телевизијском мраку.

Босна и Херцеговина 10.02.2015 | 21:04
БиХ близу телевизијскг мрака!

То је потпуно извјесна посљедица уколико се не ураде обавезе јавних сервиса и Савјета министара БиХ. То су двије адресе које морају учинити највеће напоре да се процес дигитализације заврши.

Пројекат дигитализације радиодифузије (преноса и емитовања сигнала за јавне РТВ сервисе) у Босни и Херцеговини је у застоју неколико мјесеци из два неразумљива разлога.

Први је тај што Радио-телевизија Републике Српске (РТРС) није дозволила да се на њеним објектима инсталира дигитална опрема коју је купио Савјет министара. Паралелно с тим, у Савјету министара је блокирана одлука о кориштењу већ одобрених средстава за дигитализацију.

"Сви послови на подручју Федерације су завршени, али то не може бити у функцији док се не заврши цијели систем. Проблем се наставља у јавним РТВ сервисима, јер они нису у стању да се усагласе о заједничком захтјеву код Регулаторне агенције за комуникације (РАК). Проблем је Радио-телевизија Републике Српске", рекао је Мехмед Аговић, савјетник министра у Министарству промета и комуникација БиХ.

Аговић наводи да се је немогуће било шта направити парцијално. У важном мозаику који се зове "Пројекат дигитализације" нема корпорације јавних РТВ сервиса, заједничког тијела које би се бринуло о технолошком развоју. На тај начин касни и комерцијални сектор, а посљедице се већ могу назрети.

"Знам шта је све тачно потребно урадити и нисам сигуран да ће тај посао бити завршен у предвиђеном року. Бојим се посљедица које ће наступити за Босну и Херцеговину. То је наша међународна обавеза коју смо потписали у Женеви 2006. године. Посљедица за јавни сервис је врло озбиљна, јер техничке дозволе за аналогни сигнал престају да важе и то значи да више нико не штити аналогне фреквенције и сви који емитују програм аналогним путем то више неће моћи", појаснио је Аговић.

Уколико би сутра био завршен тендер за другу фазу процеса дигитализације, уз велику стручну ангажованост људи и финансијску подршку, до краја године би процес дигитализације био готов, сматра Аговић.

Овај посао очигледно чека нову власт, а да ли ће процес дигитализације бити приоритет и да ли ће овом процесу приступити чим прије, видјећемо када се власт формира. Надати се да ће то бити ускоро, јер уколико се нешто конкретно ускоро не уради, посљедице ће бити катастрофалне.


(Клиx.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xxл

10.02.2015 20:27

Остацемо ми и без ел. енергије идемо ми не висе полако него убрзаним корацима назад према 18. вјеку

ОДГОВОРИТЕ
Name

рукија десанка

10.02.2015 20:37

Само да не останемо без ммф-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

10.02.2015 22:39

Хоце Додик и преко РТРС-а да блокира БиХ и њене градјане....

ОДГОВОРИТЕ
Name

чаруга

11.02.2015 05:06

Ако останемо без сигнала нецемо ни РТВ таксу морати да плацамо. СУПЕР

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

11.02.2015 06:22

Власти раде за кабловске дистрибутере, "претплатници" немају 9 марака за претплату, али 12 марака за "кабловску" није проблем!

ОДГОВОРИТЕ