BiH blizu televizijskg mraka!

Približava se 17. juni, datum kada će Bosna i Hercegovina ostati bez analognog signala. Do danas nije ništa konkretno urađeno na digatilizaciji, pa je sve izvjesnije da će građani naše zemlje ostati u televizijskom mraku.

Bosna i Hercegovina 10.02.2015 | 21:04
BiH blizu televizijskg mraka!

To je potpuno izvjesna posljedica ukoliko se ne urade obaveze javnih servisa i Savjeta ministara BiH. To su dvije adrese koje moraju učiniti najveće napore da se proces digitalizacije završi.

Projekat digitalizacije radiodifuzije (prenosa i emitovanja signala za javne RTV servise) u Bosni i Hercegovini je u zastoju nekoliko mjeseci iz dva nerazumljiva razloga.

Prvi je taj što Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) nije dozvolila da se na njenim objektima instalira digitalna oprema koju je kupio Savjet ministara. Paralelno s tim, u Savjetu ministara je blokirana odluka o korištenju već odobrenih sredstava za digitalizaciju.

"Svi poslovi na području Federacije su završeni, ali to ne može biti u funkciji dok se ne završi cijeli sistem. Problem se nastavlja u javnim RTV servisima, jer oni nisu u stanju da se usaglase o zajedničkom zahtjevu kod Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Problem je Radio-televizija Republike Srpske", rekao je Mehmed Agović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Agović navodi da se je nemoguće bilo šta napraviti parcijalno. U važnom mozaiku koji se zove "Projekat digitalizacije" nema korporacije javnih RTV servisa, zajedničkog tijela koje bi se brinulo o tehnološkom razvoju. Na taj način kasni i komercijalni sektor, a posljedice se već mogu nazreti.

"Znam šta je sve tačno potrebno uraditi i nisam siguran da će taj posao biti završen u predviđenom roku. Bojim se posljedica koje će nastupiti za Bosnu i Hercegovinu. To je naša međunarodna obaveza koju smo potpisali u Ženevi 2006. godine. Posljedica za javni servis je vrlo ozbiljna, jer tehničke dozvole za analogni signal prestaju da važe i to znači da više niko ne štiti analogne frekvencije i svi koji emituju program analognim putem to više neće moći", pojasnio je Agović.

Ukoliko bi sutra bio završen tender za drugu fazu procesa digitalizacije, uz veliku stručnu angažovanost ljudi i finansijsku podršku, do kraja godine bi proces digitalizacije bio gotov, smatra Agović.

Ovaj posao očigledno čeka novu vlast, a da li će proces digitalizacije biti prioritet i da li će ovom procesu pristupiti čim prije, vidjećemo kada se vlast formira. Nadati se da će to biti uskoro, jer ukoliko se nešto konkretno uskoro ne uradi, posljedice će biti katastrofalne.


(Klix.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

xxl

10.02.2015 21:27

Ostacemo mi i bez el. energije idemo mi ne vise polako nego ubrzanim koracima nazad prema 18. vjeku

ODGOVORITE
Name

rukija desanka

10.02.2015 21:37

Samo da ne ostanemo bez mmf-a

ODGOVORITE
Name

ccc

10.02.2015 23:39

Hoce Dodik i preko RTRS-a da blokira BiH i njene gradjane....

ODGOVORITE
Name

čaruga

11.02.2015 06:06

Ako ostanemo bez signala necemo ni RTV taksu morati da placamo. SUPER

ODGOVORITE
Name

xy

11.02.2015 07:22

Vlasti rade za kablovske distributere, "pretplatnici" nemaju 9 maraka za pretplatu, ali 12 maraka za "kablovsku" nije problem!

ODGOVORITE