Због загађене воде ванредна ситуација

У селу Црна Бара у Мачви, због загађене воде за пиће, уведена је ванредна ситуација. Становништво се већ седам дана снабдева водом из цистерни или користи флаширану воду.

Србија 10.02.2015 | 20:15
Због загађене воде ванредна ситуација

Мештани Црне Баре живе на ушћу две реке, а свакодневно чекају у реду за воду. После затварања једног артешког бунара, због повећане концетрације арсена, ново загађење воде у већини домаћинстава изазвала је већа количина нитрата као последица претеране употребе вештачких ђубрива у пољопривредној производњи.

Вода није исправна ни за пиће ни за припремање хране, због чега за око 1.500 становника надлежни обезбеђују воду у цистернама.

"Окупили смо у акцији 50 домаћинстава која су дала воду на анализу. Резултати су катастрофални. У само једном домаћинству је вода исправна и то зато што користи филтере", каже Славиша Пантелић, секретар Месне заједнице Црна Бара.

"Проблеми су се појавили нарочито после мајских поплава. Због притиска и подземних вода, отрови се спирају кроз капиларе у земљи. Додатни проблем су септичке јаме. Забринути смо, јер је то озбиљан проблем", каже Милош Бановић из Црне Баре.

"Цело село је пило, јер није знало. Није нам ништа било, али сада то треба решити због тих нитрата, пре свега због наше деце. Мој бунар је на 17 метара, има људи којима је бунар на девет метара", каже Борислав Тадић из Црне Баре.

Стучњаци кажу да употреба овакве воде не изазива тренутне тегобе али да се дуготрајним коришћењем може одразити на здравље, пре свега младих.

"Није то проблем само у Мачви, већ и у поцерским селима где су резултати забрињавајући. Током редовних анализа ми смо више пута указивали на овај проблем да се вештачка дјубрива примењују у великим количинама. Водни ресурс овог краја је огроман и треба га заштитити као здравље људи", каже др Игор Драгичевић, Завод за јавно здравље Шабац.

Надлежне службе у сарадњи прате ситуацију, а проблем се, како наводе, може решити ископавањем нових бунара. Помоћ су обећали стручњаци Рударско-геолошког факултета.

"Они су обили терен и донеће закључке где ће се бужити нови бунари. Ситуација се прати, вода редовно шаље на анализу, али припрема документације и физички део посла није могуће решити пре месец дана", каже Мирољуб Станић, Штаб за ванредне ситуације општине Богатић.

Штаб за ванредне ситуације упутио је захтев за помоћ Мачванском управном окугу да се обезбеди довољно воде, јер у Црној Бари неће бити исправна за пиће сигурно још тридесетак дана.

Коментари / 0

Оставите коментар