Zbog zagađene vode vanredna situacija

U selu Crna Bara u Mačvi, zbog zagađene vode za piće, uvedena je vanredna situacija. Stanovništvo se već sedam dana snabdeva vodom iz cisterni ili koristi flaširanu vodu.

Srbija 10.02.2015 | 20:15
Zbog zagađene vode vanredna situacija

Meštani Crne Bare žive na ušću dve reke, a svakodnevno čekaju u redu za vodu. Posle zatvaranja jednog arteškog bunara, zbog povećane koncetracije arsena, novo zagađenje vode u većini domaćinstava izazvala je veća količina nitrata kao posledica preterane upotrebe veštačkih đubriva u poljoprivrednoj proizvodnji.

Voda nije ispravna ni za piće ni za pripremanje hrane, zbog čega za oko 1.500 stanovnika nadležni obezbeđuju vodu u cisternama.

"Okupili smo u akciji 50 domaćinstava koja su dala vodu na analizu. Rezultati su katastrofalni. U samo jednom domaćinstvu je voda ispravna i to zato što koristi filtere", kaže Slaviša Pantelić, sekretar Mesne zajednice Crna Bara.

"Problemi su se pojavili naročito posle majskih poplava. Zbog pritiska i podzemnih voda, otrovi se spiraju kroz kapilare u zemlji. Dodatni problem su septičke jame. Zabrinuti smo, jer je to ozbiljan problem", kaže Miloš Banović iz Crne Bare.

"Celo selo je pilo, jer nije znalo. Nije nam ništa bilo, ali sada to treba rešiti zbog tih nitrata, pre svega zbog naše dece. Moj bunar je na 17 metara, ima ljudi kojima je bunar na devet metara", kaže Borislav Tadić iz Crne Bare.

Stučnjaci kažu da upotreba ovakve vode ne izaziva trenutne tegobe ali da se dugotrajnim korišćenjem može odraziti na zdravlje, pre svega mladih.

"Nije to problem samo u Mačvi, već i u pocerskim selima gde su rezultati zabrinjavajući. Tokom redovnih analiza mi smo više puta ukazivali na ovaj problem da se veštačka djubriva primenjuju u velikim količinama. Vodni resurs ovog kraja je ogroman i treba ga zaštititi kao zdravlje ljudi", kaže dr Igor Dragičević, Zavod za javno zdravlje Šabac.

Nadležne službe u saradnji prate situaciju, a problem se, kako navode, može rešiti iskopavanjem novih bunara. Pomoć su obećali stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta.

"Oni su obili teren i doneće zaključke gde će se bužiti novi bunari. Situacija se prati, voda redovno šalje na analizu, ali priprema dokumentacije i fizički deo posla nije moguće rešiti pre mesec dana", kaže Miroljub Stanić, Štab za vanredne situacije opštine Bogatić.

Štab za vanredne situacije uputio je zahtev za pomoć Mačvanskom upravnom okugu da se obezbedi dovoljno vode, jer u Crnoj Bari neće biti ispravna za piće sigurno još tridesetak dana.

Komentari / 0

Ostavite komentar