Пријава против Главаша

Иницијатива младих за људска права - Хрватска, саопштила је данас да је поднела кривичну пријаву против Бранимира Главаша због јавног подстицања на насиље и мржњу.

Регион 10.02.2015 | 13:23
Пријава против Главаша

Пријава је поднета јер је Главаш 1. фебруара, на дочеку који је у његову част организован на Тргу слободе у Осијеку, изјавио да је "напунио акумулаторе...за даљње изазове и борбу јер нисмо извршили све оно што смо обећали 1990".

Главаш је дочекан пошто је пуштен из мостарског затвора, по одлуци Уставног суда Хрватске, где је служио казну за злочине почињене над српским цивилима 1991.године у Осијеку.

Иницијатива у пријави истиче да се ове његове речи "могу и морају тумачити као изјава у вези с начином на који су спровођена нека од убистава у Осијеку за која одговара".Главаш је осуђен за ратне злочине у случајевима "селотејп" и "гаража", где је наредио мучење и ликвидацију српских цивила.

Тела неких жртава пронађена су у Драви са везаним рукама и селотејпом преко уста.Према исказима сведока, неке жртве су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку присиљене да пију киселину из акумулатора.

Иницијатива младих за људска права подсећа да је још 2012. кривично пријавила Главаша због откривања идентитета заштићеног сведока, а да државни органи до данас нису поступили адекватно и у складу са законским одредбама.

У овој организацији истичу и да су разочарани реакцијом хрватских функционера који су "врло гласно реаговали на сличне догађаје у Србији приликом пуштања Војислава Шешеља".Иако сматрају да су и Шешељеве изјаве недопустиве, истичу да одговорност хрватских политичара мора бити првенствено усмерена на догађаје у Хрватској.

Иницијатива младих зато закључује да су хрватски функционери, пре свега премијер Зоран Милановић и министар правосуђа Орсат Миљенић, показали "високи степен лицемерја" јер нису јавно осудили Главашеве позиве на мржњу и насиље, преноси агенција Хина.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ББ

10.02.2015 12:30

Препуцавање,цас на једну,цас на другу страну а све друго мозе да цека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

10.02.2015 14:24

КАДА НЕБИ БИЛО ДВОЈНИХ МЈЕРИЛА У ВАТИКАНСКОЈ ЕУ НЕБИ СЕ ТО ТОЛЕРИСАЛО!!!!!

ОДГОВОРИТЕ