Prijava protiv Glavaša

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, saopštila je danas da je podnela krivičnu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Region 10.02.2015 | 13:23
Prijava protiv Glavaša

Prijava je podneta jer je Glavaš 1. februara, na dočeku koji je u njegovu čast organizovan na Trgu slobode u Osijeku, izjavio da je "napunio akumulatore...za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990".

Glavaš je dočekan pošto je pušten iz mostarskog zatvora, po odluci Ustavnog suda Hrvatske, gde je služio kaznu za zločine počinjene nad srpskim civilima 1991.godine u Osijeku.

Inicijativa u prijavi ističe da se ove njegove reči "mogu i moraju tumačiti kao izjava u vezi s načinom na koji su sprovođena neka od ubistava u Osijeku za koja odgovara".Glavaš je osuđen za ratne zločine u slučajevima "selotejp" i "garaža", gde je naredio mučenje i likvidaciju srpskih civila.

Tela nekih žrtava pronađena su u Dravi sa vezanim rukama i selotejpom preko usta.Prema iskazima svedoka, neke žrtve su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Inicijativa mladih za ljudska prava podseća da je još 2012. krivično prijavila Glavaša zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka, a da državni organi do danas nisu postupili adekvatno i u skladu sa zakonskim odredbama.

U ovoj organizaciji ističu i da su razočarani reakcijom hrvatskih funkcionera koji su "vrlo glasno reagovali na slične događaje u Srbiji prilikom puštanja Vojislava Šešelja".Iako smatraju da su i Šešeljeve izjave nedopustive, ističu da odgovornost hrvatskih političara mora biti prvenstveno usmerena na događaje u Hrvatskoj.

Inicijativa mladih zato zaključuje da su hrvatski funkcioneri, pre svega premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, pokazali "visoki stepen licemerja" jer nisu javno osudili Glavaševe pozive na mržnju i nasilje, prenosi agencija Hina.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BB

10.02.2015 12:30

Prepucavanje,cas na jednu,cas na drugu stranu a sve drugo moze da ceka.

ODGOVORITE
Name

SSSS

10.02.2015 14:24

KADA NEBI BILO DVOJNIH MJERILA U VATIKANSKOJ EU NEBI SE TO TOLERISALO!!!!!

ODGOVORITE