Тражи ограду између Србије и Мађарске!

Ласло Тороцкај, градоначелник пограничног мађарског места Ашотхалом, предложио је да се подигне ограда дуж границе његове земље и Србије како би се зауставио масовни прилив азиланата који покушавају да нађу уточиште у ЕУ, преносе београдски медији.

Регион 06.02.2015 | 21:53
Тражи ограду између Србије и Мађарске!

Тороцкај се у веома запаљивом говору, који је објавио и на свом Фејсбук профилу, пожалио на "благу политику ЕУ према азилантима", као и на слабу реакцију Мађарске у решавању овог проблема.

Овај ултрадесничар и оснивач озлоглашеног "Омладинског покрета 64. жупаније" био је подстакнут тиме што погранична полиција није реаговала када су недавно локални пољочувари пријавили око 150 азиланата. Тороцкај је запретио и да ће његови следбеници сами "заштитити границу" ако не буде реакције државе.

- Уколико не буде промене, наши пољочувари неће више пријављивати стотине емиграната сваког дана него ће то пребацити на Сегедин и Будимпешту. А ако не буде реакција владе, почећемо са изградњом ограде да заштитимо границу Мађарске - написао је Тороцкој, предлажући да његова земља ову ограду финансира из фондова Европске уније.

Иначе у шумама око Ашотхалома, које су постале веома популарно транзитно место за азиланте који настоју да се дочепају Аустрије, Немачке и других земаља у западној Европи, највећи број људи са Косова, одакле се сваког месеца њих око 20.000 преко Београда запути ка ЕУ.

Аналитичар Бранко Радун каже да је због економске кризе очигледан пораст ксенофобије и шовинизма у Европи:

- Често се неке економске невоље покушавају ставити у други план том националистичком и шовинистичком реториком, а у томе су мађарски ултрадесничари доста далеко отишли. Мађарски националисти често шаљу те отровне стрелице према својим комшијама, па Србија ту није изузетак. Ипак, таква реторика има више смисла за неку унутрашњу потребу.

С друге стране, политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да то није реална ствар, иако таквих ограда има по свету:

- Постоје ограде између Турске и Грчке, подигли су их Американци према Мексику, а сада их Украјина најављује према Русији. Али у Европи такве ствари имају малу шансу да прођу. И тамо где су предузимане, такве мере нису показале никакве резултате. Мислим да је ова изјава само жеља да се додвори једном делу бирачког тела, које је радикално.

Иначе, Ласло Тороцкај, чији се "Омладински покрет 64 жупаније" залаже за ревизију Тријанонског споразума и проширење Мађарске, био је протеран три пута из околних држава, од чега два пута из Србије.
Мађарска амбасада: Нема говора о подизању ограде

У амбасади Мађарске у Београду су рекли да нема говора о подизању било каквих ограда на граници са Србијом и да њихова званична политика нема никакве везе са ставовима Тороцкаја.

- Мађарске држава има потпуно другачије односе са Србијом. Имамо изванредне државне и економске односе који никада нису били на бољем нивоу - речено је у амбасади.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Брод

06.02.2015 21:54

Па добили су државу и сад бјеже и дрече, гори су од усташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

косово

07.02.2015 07:09

Немам коментара ови шиптари са Косова не знају шта хоће куд сад бјеже, нека их Америка прими себи они су им пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фатам јоргана

07.02.2015 07:10

Џаба држава кад немају мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

07.02.2015 07:40

Отворите очи добро, мени овде нешто смрди. .. Иза брда се нешто ваља....СМРДИ...можда људи журе својим ослободиоцима...а они их чекају "раширених" руку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.02.2015 09:50

Овај на слици има униформу као дјед 41,да није опет поцело

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

07.02.2015 13:43

Што се не врате у Албанију,па преко ње у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а 64 зупаније,ста с тим

08.02.2015 22:17

Лик се залазе да је Војводина Мадјарска земља а сад би према истој ставио ограду

ОДГОВОРИТЕ