На данашњи дан: Минхенска трагедија Безбијевих беба!

После меча са црвено-белима у четвртфиналу Купа шампиона комплетна екипа Манчестер јунајтеда погинула при повратку за Острво приликом пада авиона.

Фудбал 06.02.2015 | 12:40
На данашњи дан: Минхенска трагедија Безбијевих беба!

Када је говорио о величини Београда чувени српски новинар Богдан Тирнанић одапео је једну реченицу која се и данас препричава у спортским круговима:

„ Када ми кажу да је Њујорк значајнији град од Београда ја се само насмејем. Па људи моји, није Реал Мадрид добио четири комада на Менхетну него на Топчидерском брду. Једна од најчувенијих генерација Манчестер јунајтеда није погинула у Минхену враћајући се са меча против Њујорк Јенкиса, него Црвене звезде“, у даху је причао Богдан Тирнанић.

Данас се навршава тачно 58 година од дана када је комплетан фудбалски свет јецао над судбином славног енглеског клуба. Легендарни Мет Безби селектирао је сјајан тим који је су у Енглеској поигравао са ривалима, скупљао трофеје, и био предоређен да дуги низ година влада Старим континентом. Испоставиће се да је та генерација Јунајтеда свој последњи велики меч одиграла у главном граду Србије.

Тог фаталног 6. фебруара 1958. играли су у Београду четвртфинале Купа шампиона против Црвене Звезде. Водили су са 3:0, али је Звезда изједначила. У последњих пола сата није било голова па је меч завршен 3:3 и с обзиром да је Јунајтед у првом мечу славио 2:1 заслужено прошао у полуфинале. Идеолог Звездине игре Драгослав Шекуларац у финишу меча промашио је чист зицер. Да је тада постигао гол вероватно би спасао животе младим фудбалерима Јунајтеда који би били приморани да остану у Београду и сачекају одлуку о трећем мечу.
"Да сам погодио стопостотну прилику, играла би се мајсторица, вероватно три дана касније у Италији, а они се не би враћали кући. Што нисам био бољи голгетер, сви ти момци би остали живи“, рекао је својевремено Драгослав Шекуларац.

Енглеска екипа је кренула према Острву, а у Минхен су слетели како би наточили гориво. Лет је требало да буде отказан због проблема са моторима, а и време је било врло лоше. Снег и залеђена писта били су фатални... Два покушаја била су неуспешна, а трећи је значио крај. Авион се подигао, али је почео да губи брзину и закачио је ограду, ударио у зграду, а затим у камион пун бензина.
"То је најцрњи дан у клупској историји, неизбрисив део наше историје. Као и Сир Мет Безби, који је саградио нову одличну екипу која је освојила Куп шампиона 10 година касније. Никад нећемо заборавити" пише на Јунајтедовом сајту.

Плоча на Олд Трафорду постављена је у част страдалих у Минхенској трагедији на којој су исписана имена погинулих фудбалера Манчестер јунајтеда. А то су: Данкан Едвардс, Роџер Бирн, Марк Џонс, Томи Тејлор, Дејвид Пег, Џеф Бент, Еди Колман, Лиам Вилан.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перо ложач

06.02.2015 14:06

Било како је било, ал' данас је 57 година од тада!

ОДГОВОРИТЕ